Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 4 min

7 tips om een zorgverzekering te kiezen bij dementie

Weet jij welke zorg bij dementie wordt vergoed door de zorgverzekering? Bij het kiezen van een zorgverzekering is het handig om te weten waarop je kunt letten. Wij geven je tips zodat je makkelijker een zorgverzekering kunt kiezen die bij de situatie en behoeftes past.

1. Start altijd bij de diagnose 

Het stellen van een diagnose bij dementie is belangrijk. Het hele pad van de diagnose valt onder de basisverzekering. Dus ook als je naaste voor onderzoek naar de geheugenpoli moet of als jullie een

second opinion

Second opinion

Een second opinion is een mening van een andere arts. Soms twijfel je over het oordeel van een arts. Misschien zegt de arts dat er niks met je naaste aan de hand is. Terwijl jullie denken dat er wel wat aan de hand is. Dan kan het helpen om een andere arts te vragen om mee te kijken en een diagnose te stellen. Een second opinion geeft in dat geval meer zekerheid. 

willen.

Tip:  Maak je je zorgen over je eigen gezondheid of die van je naaste? Bel dan met de huisarts. Je huisarts is je medisch adviseur, ook na de diagnose. Een bezoek aan de huisarts gaat niet af van je eigen risico.

2. Vanuit de basisverzekering heb je recht op een casemanager dementie

Een casemanager dementie is een persoonlijke begeleider voor mensen met dementie en de mantelzorgers. De casemanager is betrokken vanaf de diagnose, tot je naaste verhuist naar het verpleeghuis of thuis overlijdt. Zorgverzekeraars gebruiken verschillende woorden voor dit beroep, zoals: dementieverpleegkundige, trajectbegeleider of dementieconsulent. De casemanager dementie valt onder wijkverpleging en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars noemen casemanagement dementie daarom niet apart in hun polisaanbod.

Tip: Weet je niet wie in jouw regio casemanagement dementie regelt? Bel dan met je zorgverzekeraar. Ook als er een wachtlijst is, moet de zorgverzekeraar je verder helpen.

Tip: Heb je al een casemanager? Bel je zorgverzekeraar en vraag of die zorgorganisatie ook in 2020 casemanagement dementie beschikbaar heeft. Zeker als je kiest voor een

naturapolis

Naturapolis

Met een naturapolis heb je geen vrije keuze van wie je zorg krijgt, Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners, maar niet met allemaal. Je kunt vanuit de naturapolis alleen zorg krijgen van zorgverleners met een contract. Wil je zorg van een andere zorgverlener? Dan moet je soms zelf bijbetalen.

De naturapolis is daarom goedkoper dan de restitutiepolis, waarbij je wel vrije keuze hebt.

, dan heb je namelijk geen vrije keuze. Zorgverzekeraars sluiten elk jaar opnieuw contracten af met zorgverleners.

3. Check onder welke voorwaarden vervoer verzekerd is

Vervoer van- en naar behandelingen wordt onder strenge voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Soms worden ook overnachtingskosten bij een langdurig ziekenhuisopname vergoed. Zorgverzekeraars bieden vanuit aanvullende verzekeringen soms extra vergoedingen van vervoer aan. Waarvoor en hoeveel je precies vergoed krijgt, verschilt per zorgverzekeraar en pakket.

Tip: Gaat je naaste met dementie naar dagbesteding? Dan is de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor het vervoer. Vraag om de voorwaarden bij het Wmo-loket van je gemeente. Als je naaste een Wet langdurige zorg-indicatie heeft is de dagbesteding verantwoordelijk voor het vervoer.

Tip: Is je partner lang opgenomen in het ziekenhuis of woont je partner in een verpleeghuis? Dan kun je in sommige gevallen de reiskosten aftrekken van je belastingaangifte. Bel de Belastingdienst om te vragen of je hier recht op hebt.

4. Wijkverpleging zit in de basisverzekering

Persoonlijke verzorging en verpleging aan huis valt onder de wijkverpleging. Denk hierbij aan hulp bij het aankleden, douchen, naar het toilet gaan, wondverzorging of hulp bij medicijninname of eten en drinken. Wijkverpleging zit in de basisverzekering. Voordat je wijkverpleging krijgt, wordt eerst gekeken of jij en/of je naaste deze zorg nodig hebben. Vraag de casemanager om bij dit keukentafelgesprek aanwezig te zijn. Bel je zorgverzekeraar en vraag of er contracten zijn met zorgverleners of dat je zelf mag kiezen van wie je zorg krijgt.

Tip: Maak je je zorgen of je naaste genoeg eet en drinkt? Vraag dan hulp aan de wijkverpleegkundige. Zij zijn verantwoordelijk voor maaltijdondersteuning. Zij kunnen het eten klaarzetten en/of helpen met het geven van eten.  

5. Vraag mantelzorgondersteuning aan

Zorg je voor je naaste met dementie? Dan ben je mantelzorger. Misschien kun je extra ondersteuning en hulp gebruiken. Zoals cursussen over omgaan met dementie, een

mantelzorgmakelaar

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar ondersteunt je. De mantelzorgmakelaar kan regeltaken overnemen, zoals je administratie, formulieren invullen, het aanvragen van een persoonsgebonden budget of wlz-indicatie. Ook kan de mantelzorgmakelaar helpen om werk en privé meer in balans te brengen. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met je werkgever. Veel organisaties voor mantelzorgondersteuning hebben een mantelzorgmakelaar in dienst. Heb je een aanvullende verzekering met een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar? Dan kan je zorgverzekeraar je ook doorverwijzen.

of iemand die de taken tijdelijk van je overneemt. Dit laatste wordt ook wel vervangende mantelzorg of respijtzorg genoemd. Respijtzorg helpt je als mantelzorger om het langer vol te houden.

Tip: Vraag na wat je zorgverzekeraar biedt aan mantelzorgondersteuning. Mantelzorgondersteuning valt vaak onder de aanvullende verzekering.

6. Aanvullende verzekering in verpleeghuis niet altijd nodig

Woont je naaste in een verpleeghuis? Dan is een aanvullende verzekering vaak niet meer nodig. Verpleeghuizen zijn namelijk verantwoordelijk voor zorg zoals fysiotherapie en de tandarts. Het kan goed zijn dat de basisverzekering voldoende is voor je naaste. Vraag het verpleeghuis om advies.  

7. Vergelijk de aanvullende vergoedingen per verzekeraar

Het lijkt soms of zorgverzekeraars allemaal hetzelfde bieden. En dat klopt voor het grootste deel voor de basisverzekering. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Maar je hebt wel keuze in hoe deze zorg wordt vergoed. Bij de ene polis kun je zelf kiezen van wie je zorg krijgt. Er zijn ook polissen waarbij je alleen zorg krijgt van zorgverleners met een contract.

Ook de aanvullende pakketten verschillen per zorgverzekeraar. Bedenk daarom goed wat voor jou en je naaste belangrijk is. Ieder jaar maken we een Keuzewijzer zodat je makkelijk verzekeringen kunt vergelijken. Ter inspiratie kun je de Keuzewijzer van 2019-2020 bekijken.

0 reacties