• Home
  • Experts
  • Beter communiceren bij vasculaire dementie?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Beter communiceren bij vasculaire dementie?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we tweewekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze keer een vraag aan ergotherapeut Jacolien de Haan: ‘Hoe kan ik mijn partner met vasculaire dementie het beste benaderen?’

Vraag Van De Week

Mijn partner heeft vasculaire dementie. Daardoor kunnen er momenten optreden waarin hij meer kan en zich meer herinnert dan op andere momenten. Hoe kan ik hiermee omgaan? Ik weet van tevoren niet of hij een ‘goed’ of een ‘slecht’ moment heeft. Terwijl de manier waarop ik communiceer juist afhangt van zijn gemoedstoestand. Heb je tips voor mij?

Antwoord van ergotherapeut Jacolien de Haan

Ik kan me voorstellen dat dit lastig kan zijn. Ik ga proberen je op afstand een paar tips te geven.

Bij een vasculaire dementie kunnen de heldere momenten wisselend zijn. Dat maakt het inderdaad onvoorspelbaar hoe iemand zal reageren. Communicatie bestaat gelukkig niet alleen uit woorden, maar ook uit de lichaamstaal die we gebruiken. Met de mimiek in je gezicht kan je emotie aangeven en de toonhoogte van je stem is bepalend voor wat je zegt. Je naaste aanraken om contact te maken kan ook voor herkenning zorgen.

Maak contact
Wat je ziet bij dementie, is dat woorden op den duur een minder grote rol gaan spelen. Andere factoren worden daardoor veel belangrijker in de communicatie. Denk daarbij aan:

  • Het contact maken zelf. Hoe doe je dat?
  • Ga na of de ander je ziet of aandacht voor je heeft, voordat je gaat praten.
  • Kijk naar de lichaamstaal van je naaste (is er herkenning of alertheid?)
  • Maak gebaren ter ondersteuning van je woorden.

Ook gespreksonderwerpen veranderen. Onderwerpen die emotie losmaken blijven langer hangen dan feiten. Zeg bijvoorbeeld liever: ‘Weet je nog dat als we samen weg gingen, we starten met koffie onderweg?' dan 'Weet je nog in 1977 toen we een weekend naar Noordwijk gingen?'

Het belangrijkste is dat er contact ontstaat. Want vanuit dit contact kun je aanvoelen op welke manier je op dat moment kunt communiceren. Hopelijk helpt dit je om beter om te gaan met de onvoorspelbaarheid van de vasculaire dementie.

Over de Vraag van de Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Ergotherapeut

Jacolien is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties