• Home
  • Experts
  • Hoe leer ik mijn naaste omgaan met de afstandsbediening?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Hoe leer ik mijn naaste omgaan met de afstandsbediening?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week de herkenbare vraag hoe je een naaste met dementie nog kunt leren omgaan met de afstandsbediening van de tv.

Vraag Van De Week

Mijn vader kijkt nog graag tv vandaar dat we toch maar zijn kapotte exemplaar hebben vervangen. Nu zit daar natuurlijk ook een nieuwe afstandsbediening bij. Hoe kan ik we hem nu het beste duidelijk maken dat er een nieuwe tv is, dat die het gewoon doet en dat hij deze weet te gebruiken als ik er niet ben?

Antwoord van ergotherapeut Patricia

Wat we vaak zien, is dat bij dementie het omgaan met apparaten lastiger wordt én dat veranderingen niet (makkelijk) opgepakt worden.

Ondanks dat het geheugen en het organisatievermogen slechter worden, zijn mensen vaak wel op zoek naar houvast. Een veelgebruikte 'strategie' die iemand met dementie gebruikt, is rondkijken. Kijken of er een aanwijzing/instructie te vinden is waaraan je houvast kunt hebben.

Je vader zou misschien geholpen zijn bij een duidelijke, korte instructie op papier, dicht bij de stoel van waaruit hij altijd tv kijkt. Zo'n instructie zou kunnen zijn: 'de tv doet het weer' of: 'u kunt tv kijken, u heeft een nieuwe'. Niet te lang, duidelijke woorden en gebruik zijn eigen woorden/taal.

Duidelijke contrasten en korte instructies

Bij het gebruik van de afstandsbediening kan het helpen om de knoppen die je vader niet nodig heeft, af te plakken. Je vader komt dan niet in de verleiding om alle knoppen in te drukken. De knoppen die hij wél moet gebruiken kun je bijvoorbeeld met een geel stickertje duidelijker maken. De aan/uitknop kan je bijvoorbeeld rood maken. Zorg in ieder geval voor goede contrasten, dat maakt het zien en onderscheiden van de knoppen duidelijker.

Soms is een kleine handleiding hierbij handig: 'tv aanzetten: druk 1x op rood'.

Belangrijk is om dit uit te proberen, want deze 'tips en trics'  zijn niet altijd voor iedereen de beste oplossing.

Over de Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Ergotherapeut

Patricia is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties