• Home
  • Experts
  • Moet ik bij dementie op jonge leeftijd het pensioenfonds informeren?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Moet ik bij dementie op jonge leeftijd het pensioenfonds informeren?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker van dementie.nl. Deze week een vraag aan Marc Haaksman, pensioenexpert bij PGGM. ‘Ik probeer een WIA-uitkering te regelen voor mijn zus. Moet ik het pensioenfonds informeren?’

Vraag Van De Week

Mijn zus is 55 en heeft kortgeleden de diagnose frontotemporale dementie gekregen. Vanwege de symptomen van de dementie is mijn zus in de ziektewet beland. Inmiddels heeft mijn zus een slapend dienstverband bij haar werkgever (geen arbeid is geen loon). Ze heeft dus een gat in haar inkomen. Ik probeer nu een WIA-uitkering voor haar te regelen. Welke stappen kan ik het beste nemen voor haar pensioen? Moet ik het pensioenfonds al op de hoogte stellen van deze situatie of kan ik het beste even afwachten tot het duidelijk is of/welke uitkering ze krijgt?

Antwoord pensioen-expert Marc Haaksman

Wat fijn dat je je zus helpt met het regelen van haar inkomen en pensioen. Ik kan me voorstellen dat dit een heel karwei is.

Het belangrijkste wat je kunt doen is in ieder geval het pensioenfonds op de hoogte brengen van de situatie. Leg uit dat je bezig bent met het regelen van de juiste uitkering voor je zus. Zij zullen dan waarschijnlijk aangeven, dat je de gegevens moet opsturen ná de uitspraak. De werkwijze hierin kan per pensioenfonds verschillen. Ik ben van mening dat je beter compleet vóóraf kunt informeren dan achteraf.

Indien de WIA-uitkering wordt toegekend, dan zal er waarschijnlijk sprake zijn van een premievrije pensioenopbouw op basis van de toegewezen arbeidsongeschiktheidsklasse. Je kunt, voor zover je dat nog niet gedaan hebt, alvast wat informatie inwinnen bij het pensioenfonds. Ook hier geldt dat ieder pensioenfonds zijn eigen pensioenregeling heeft.

Als de WIA-uitkering niet wordt toegekend, dan zal haar pensioenopbouw stoppen en zal je zus alleen pensioen kunnen opbouwen over eventuele arbeidsuren. Dat laatste zal waarschijnlijk een lastige situatie worden.

Lees meer informatie in het artikel De gevolgen van dementie op het inkomen

Over de Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

PGGM Pensioenexpert

Marc is een ervaren pensioenadviseur. Hij helpt je dan ook graag op weg om het juiste antwoord op jouw pensioenvraag te vinden.
 

Stel je vraag >
0 reacties