• Home
  • Experts
  • Wat kan ik doen als mijn naaste met dementie hallucineert?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Wat kan ik doen als mijn naaste met dementie hallucineert?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan casemanager Lilian Frijters. ‘Mijn schoonmoeder hallucineert en raakt daarvan in de war. Wat kan ik doen?’

Vraag Van De Week

Mijn schoonmoeder is soms helemaal van slag, omdat ze denkt dat ze de dag ervoor een familielid heeft begraven. Maar dit familielid is al jaren geleden overleden. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze zich weer fijner voelt en dat dat rotgevoel bij haar weggaat? Of is het beter om dat niet te proberen?

Antwoord van Casemanager Lilian Frijters

Wat je beschrijft is denk ik erg beangstigend voor je schoonmoeder. Goed dat je kijkt hoe je haar kunt helpen.

Allereerst de vraag: is er bij je schoonmoeder dementie vastgesteld? Zo ja, dan kan het zijn dat de wanen en hallucinaties daardoor worden veroorzaakt. Hallucinaties kunnen bij verschillende vormen van dementie voorkomen. Zoals bij Lewy Body dementie, maar ook in een gevorderde fase van de ziekte van Alzheimer.

Het kan ook zijn dat je schoonmoeder iets onder de leden heeft waardoor ze gaat hallucineren. Dan zou er sprake kunnen zijn van een delier. In beide situaties moet er gekeken worden hoe zij het beste geholpen kan worden. Schakel in dat geval meteen de huisarts in, zodat deze onderzoek kan doen. Als er een lichamelijke oorzaak is die behandeld kan worden, zoals een blaasontsteking, kunnen de hallucinaties weer weggaan.

Als de hallucinaties en wanen al langere tijd bestaan omdat je schoonmoeder gevorderde dementie heeft, kun je de huisarts of casemanager om raad vragen. Samen met hen kan je kijken wat jullie voor je schoonmoeder kunnen doen. Soms helpt het als mensen afleiding krijgen en/of beschermd wonen. In sommige gevallen worden er medicijnen gegeven die de wanen kunnen verminderen.

Op het moment dat je bij haar bent en ze is verdrietig, dan kun je haar proberen af te leiden. Ontken de wanen niet, want dan zal haar nog meer in verwarring brengen. In haar beleving zijn ze namelijk echt. Lees ook het artikel met tips over omgaan met hallucinaties.

Over de Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Casemanager dementie
0 reacties