Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Omgaan met achterdocht veroorzaakt door dementie

Achterdochtig gedrag is een van de vroege symptomen van dementie. Omdat je naaste situaties niet goed meer kan inschatten, raakt ze in de war. Ze vergeet waar ze haar spullen heeft neergelegd en herkent mensen niet meer. Dat maakt haar argwanend en achterdochtig. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Achterdocht

Iemand die de grip op de wereld verliest, kan makkelijk wantrouwend worden. Je naaste kan je gaan beschuldigen van dingen die je niet hebt gedaan. Bijvoorbeeld van diefstal, als ze iets kwijt is. Om te voorkomen dat jij steelt, kan ze dingen gaan verstoppen. En omdat ze de verstopte spullen daarna niet meer kan vinden, beschuldigt ze jou weer van diefstal.

In de beleving van je naaste is de verdenking volkomen terecht. Jij bent in haar ogen echt de persoon die steelt, overspel pleegt of samen met de buurman een complot tegen haar smeedt. Haar argwaan kan de zorg voor haar in de weg staan, omdat ze je handelen niet vertrouwt.

Wel tien keer per dag belde mijn schoonmoeder omdat ze weer iets kwijt was. En altijd beschuldigde ze mijn schoonzusje, die niet eens in de buurt was.

Inge (57)

Oorzaak van achterdocht

Voel je niet beledigd door de onterechte beschuldigingen. Probeer je voor te stellen hoe het is om steeds van alles kwijt te zijn en dingen niet meer te weten. Neem de gevoelens van je naaste serieus. Het helpt om de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Welke factoren hebben invloed op het achterdochtige gedrag van je naaste? Als je dat weet, kun je gericht oplossingen bedenken om met het gedrag te verminderen en ermee om te gaan.

Achterdocht kan ook veroorzaakt worden door lichamelijke of psychische aandoeningen. Misschien gaat het gehoor of het zicht van je naaste achteruit, waardoor ze gesprekken niet meer goed kan volgen en dingen niet meer goed kan zien. Ze kan ook pijn, koorts of een blaasontsteking hebben en dat niet goed kunnen aangeven. Als je naaste in korte tijd veel achterdochtiger wordt, is het slim om de huisarts te raadplegen. Hij kan nagaan of de achterdocht veroorzaakt wordt door een lichamelijk probleem.

Kijk of je kunt ontdekken waar je naaste graag spullen neerlegt of verstopt. Zo weet je beter waar je kunt zoeken wanneer je naaste spullen kwijt is. Als ze vaak dezelfde spullen mist, kan het helpen om van bepaalde spullen een reservevoorraad aan te leggen. Op die manier tover je zo die bril, portemonnee of haarborstel weer tevoorschijn en kun je discussie vermijden.

Lees meer tips in het artikel Tips voor omgaan met achterdocht.

Beter omgaan met achterdocht?

Vind je het lastig dat het gedrag van je naaste door de dementie verandert? Volg dan de gratis online training 'Omgaan met veranderend gedrag'.

0 reacties