Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Gezamenlijke activiteiten voor mensen met dementie

Ook voor je naaste met dementie geldt dat ‘rust roest’. Actief blijven is niet alleen belangrijk voor haar gezondheid, maar is ook belangrijk voor jullie samen. Door samen leuke dingen te doen, bouwen jullie samen ervaringen op, waar jij nog lang goede herinneringen aan kunt houden.

Positieve effecten

Uit onderzoek blijkt dat hun hersenen stimuleren met woordspelletjes en puzzels een positief effect heeft op mensen met dementie. Het verlies aan denkvermogen gaat trager en het is zeer waarschijnlijk dat de kwaliteit van leven en de gezondheid van je naaste erdoor verbeteren. Als je regelmatig (twee keer per week is al voldoende) spelletjes met haar speelt, zie je al snel effect. Bij dit ‘trainen’ is het wel belangrijk dat je naaste er plezier in heeft. Spelletjes die te moeilijk zijn en haar daardoor frustreren werken niet goed.

We hebben vreselijk veel gelachen met Rummikub, dat kon mijn moeder nog lang spelen. En dan kon ze vals spelen! Die ondeugende pretlichtjes in haar ogen vergeet ik nooit.

Jacobien (52)

Activiteiten aanpassen

Wat je naaste nu nog prima kan, kan ze straks minder goed. Gelukkig kun je veel activiteiten aanpassen aan wat zij aankan. Zorg wel dat ze voldoende uitdaging bieden. Misschien vind je inspiratie in haar vroegere werk of hobby’s. Als racefietsen niet meer kan, biedt een duofiets uitkomst. Is een museumbezoek te druk? Boek dan eens een van de rondleidingen van Onvergetelijk. Lukt een kaartspel spelen niet meer, dan heeft ze wellicht plezier in het sorteren van speelkaarten. En in plaats van een hele maaltijd bereiden, kan je naaste misschien nog wel boontjes doppen of samen koekjes bakken.

Bekijk voor meer inspiratie ook eens De Activiteitengids van Monika Eberhart en Alle ouderen naar buiten van Jasper de Ruiter Marieke Dijksman. Deze boeken bevatten heel veel tips met activiteiten voor binnen en buiten.    

Ik speel graag Patience op de computer. Mijn vrouw zit naast me en kijkt mee. Ze ziet soms sneller dan ik wat ik kan doen.

Joop (80)

Schakel bij het zoeken naar gezamenlijke activiteiten ook andere mensen in. (Klein)kinderen zitten vaak boordevol ideeën, maak daar gebruik van! Ze zijn vertrouwd met tablet en beeldscherm en kunnen je naaste prima wegwijs maken. Laat ze spelletjes, filmpjes en muziek zoeken, liefst zonder onderbrekingen van reclame. Ze kunnen samen een spelletje doen, filmpjes kijken of een fotoalbum maken. Maak jonge kinderen wel duidelijk dat je naaste niet zo snel in beelden kan schakelen en dat ze misschien iets meer uitleg nodig heeft (herhalen). Uitproberen is hier het sleutelwoord.

Honderd activiteiten

Profiteer vooral van de goede momenten om plezier te hebben met je naaste. Blijf voor jezelf nieuwe herinneringen scheppen, waar je met een goed gevoel op terug kunt kijken. Alzheimer Nederland heeft ter inspiratie een lijst opgesteld met 100 activiteiten die je samen kunt doen. Ze zijn ingedeeld in verschillende categorieën en zijn voor aan tafel, buiten, thuis of in de keuken.

0 reacties