Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips om de favoriete muziek van je naaste te vinden

Heb je geen oude cd’s of platen meer met de favoriete muziek van je naaste? Dan heeft internet de oplossing. Er zijn verschillende manieren om online muziek te verzamelen en te luisteren. We geven je een aantal tips.

Muziek heeft vaak een bijzondere uitwerking op mensen met dementie. Zet daarom eens de favoriete muziek van je naaste aan. Weet je niet welke muziek ze graag luistert? Probeer dan muziek uit de tijd dat je naaste 15-25 jaar oud was. Deze muziekherinneringen blijven vaak lang bewaard in het geheugen.

Natuurlijk kun je in (tweedehands) cd- en platenzaken op zoek naar de lievelingsmuziek van je naaste. Maar ook op het internet is veel te vinden. Waarschijnlijk heb je online in een handomdraai de favoriete muziek gevonden.

Probeer het bijvoorbeeld eens via:

 • Spotify
  Maak een afspeellijst op Spotify. Alzheimer Nederland heeft samen met Spotify drie afspeellijsten gemaakt met muziek uit de jaren ’30-’40, ’50-’60 en ’70-’80. Je kunt er je eigen muziek aan toevoegen en bewaren. De afspeellijst kun je laten horen via je smartphone, tablet, computer of laptop en televisie.
 • YouTube 
  YouTube  is een enorme bron aan muziek, met filmpjes. Typ een zoekterm in en vind de muziek die je naaste graag luistert. Met een beetje geluk kun je ook de originele clips vinden. Je kunt YouTube via alle apparaten met een internetverbinding bekijken en beluisteren.
 • Radio-remember 
  Radio-remember is een online radiostation. Ze verkopen abonnementen waarmee je van 8.00 – 22.00 uur muziek kunt luisteren. De muziek is speciaal geselecteerd voor ouderen met dementie. Van Bachs Orchestral Suite #3 tot het populaire Aan de Amsterdamse grachten. De muzikale nadruk ligt op de jaren ’45-’63.
 • iTunes 
  Heb je de favoriete nummers van je naaste gevonden? Via iTunes kun je legaal (betaald) muziek downloaden. Vervolgens kun je deze liedjes afspelen via de computer of op een smartphone, iPod of  MP3-speler zetten.

'Ze herkent me al lang niet meer. Maar sinds ik een smartphone met muziek heb, is het elke keer een feest als ik bij haar ben.'

Frans (75)

Heb jij nog tips om de favoriete muziek van je naaste te vinden? Laat het hieronder weten. Samen weten we meer.

Bijzondere muzikale ontmoetingen

Wil je nog meer voorbeelden zien van hoe muziek helpt om contact te maken met mensen met dementie? Bekijk dan de video's van Vergeet-mij-liedje. In deze video's gaat zangeres Kim op bezoek bij mensen met dementie. Ze zingt hun favoriete nummer voor hen.

0 reacties