Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips voor een leuke Moederdag

Natuurlijk geef je je moeder alle aandacht die je kunt geven. Moederdag is op zich geen uitzondering, maar kan wel een extraatje zijn. Hoe verwen je een moeder met dementie op Moederdag? We geven je een paar tips en vragen je om ze vooral aan te vullen. Want samen weten we zoveel meer.

Oude moederdagcadeautjes

Misschien staan ze nog ergens op de slaapkamer of in de vensterbank: moederdagcadeautjes die de kinderen hebben gemaakt voor moeder of oma. Samen met het bekijken van oude foto’s kan dat een moment zijn voor mooie herinneringen. En wat maakte of deed zij vroeger voor haar moeder? Is dat iets wat je nu samen zou kunnen maken of doen?

Een memorabel tochtje

Houdt je naaste van autorijden of heb je een duofiets tot je beschikking? Neem haar dan eens mee op een memorabel tochtje langs plekken die ze kan herkennen uit haar jeugd of andere belangrijke periodes in haar leven. Misschien bestaat het huis waar je naaste opgroeide nog en is het op een bereikbare afstand. Ook een tochtje langs bloeiende fruitbomen, grazende koeien of varende bootjes kan plezierig zijn voor je naaste, en voor jezelf.

Schakel de kleinkinderen in

Kinderen hebben vaak leuke ideeën om te doen met je naaste. Ze weten grappige filmpjes, leuke muziek of eenvoudige spelletjes te vinden op de tablet of laptop. Geef ze de tip mee om iets te vinden zonder reclameonderbrekingen en met niet al te snel wisselende beelden. Kent je naaste nog een bordspel? De kinderen willen het vast wel met haar spelen, ook als je naaste de regels overtreedt of ze niet meer zo goed weet.

Kook jouw lievelingsmaaltijd van vroeger

Wat kookte je moeder altijd voor je verjaardag of andere special gelegenheden? Had je een lievelingsmaaltijd of taart die zij graag maakte? Maak deze dan nu voor haar. Zo haal je herinneringen op én laat je zien hoe je die speciale momenten van vroeger waardeert.

Nagels lakken

Houdt je moeder van lichamelijk contact? Probeer dan zachtjes haar handen te masseren met een lekkere crème of lotion. Dit kan bij een rustig muziekje of in stilte. Na de massage eventueel haar nagels knippen en dan lakken kan heel ontspannend zijn, voor jullie allebei.

Samen muziek maken of zingen

Als je een muziekinstrument kunt bespelen, speel dan voor haar. Je kunt kiezen voor haar favoriete muziek, maar probeer gerust eens andere genres uit. Het kan maar zo zijn dat ze ineens smartlappen leuk vindt terwijl ze vroeger erg van klassieke muziek hield. Wie weet wat voor verrassend effect het heeft, op jullie allebei.

Verhalen vertellen, voorlezen

Ook al kan je moeder geen verhaallijn meer volgen, ze kan wel genieten. Van jouw stem, van de toon en het ritme waarin je voorleest of vertelt. Van jouw lach. Vertel gerust een anekdote uit je eigen leven of het hare. Voorlezen uit haar levensboek of een prentenboek kan heerlijk voor haar zijn. Het is allemaal goed. Vertel wat jij graag wilt vertellen of voorlezen en vertrouw erop dat zij het prettig vindt. Ook als je het niet aan haar kunt zien.

Wat doe jij met Moederdag? We hebben behoefte aan jouw tips, daar inspireer je anderen mee.

0 reacties