Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Veilig internetten

Is je naaste met dementie vaak online? Dan is het goed om een oogje in het zeil te houden. Door haar ziekte kan ze impulsiever worden en kwetsbaarder voor (financieel) misbruik.

Weet wat je naaste online doet

Het is fijn als je naaste zichzelf nog weet te vermaken en plezier beleeft aan internet. Wanneer ze de gevolgen van haar handelingen minder goed kan overzien, is het belangrijk om bepaalde veiligheidsgrenzen in te bouwen. Over het algemeen kun je zeggen dat de beveiligingsmaatregelen die je zou nemen voor een kind, ook helpen voor je naaste met dementie. Weten wat je naaste online doet, is daarin de eerste stap. Kijk eens mee, zet de computer bijvoorbeeld in de woonkamer, of bekijk de onlinegeschiedenis.

‘Sinds mama Hay Day heeft leren kennen via de kinderen, kan ze eindeloos met ‘haar boerderij’ zitten spelen. Ze wordt er helemaal blij van.’

Cindy (42)

De juiste inschatting maken

Je naaste zal steeds meer moeite hebben om goed in te schatten of iets al dan niet geld kost en of iemand online zijn ware identiteit laat zien. Het is belangrijk dat je naaste begrijpt dat ze geen gegevens als een telefoonnummer, bankrekening of pincode moet geven. Misschien kunnen jullie afspreken dat je even met haar meekijkt zodra er om persoonlijke gegevens gevraagd wordt. Ook is het goed om in te schatten of je naaste nog inziet dat ze onbekende software beter niet kan downloaden, pop-ups moet negeren en voorzichtig moet zijn met het bezoeken van onbekende sites.

Zorg voor veilig gebruik

Wanneer je merkt dat je naaste zelf de grenzen van veilig internetten niet meer goed herkent, kun je via de site veiliginternetten.nl de toegang tot bepaalde websites blokkeren of instellen dat ze alleen enkele veilige sites kan bezoeken. De beschrijving is gericht op ouders, maar het gaat erom dat de maatregelen effectief zijn. Ook kun je selecteren welke spelletjes en programma’s wel of niet geopend kunnen worden en een tijdslimiet instellen. Met dat laatste voorkom je dat je naaste bijvoorbeeld ‘s nachts online gaat. Voor tablets en smartphones kan je ook beperkingen instellen.

‘Ik zag aan mijn vader dat hij veel te weinig sliep, maar hij weigerde slaappillen. Toen ik bleef logeren, merkte ik dat hij ’s nachts uren zat te surfen.’

Marijke (46)

Wachtwoord voor downloaden apps

Downloadt je naaste regelmatig spelletjes en andere apps, dan kun je overwegen om in de app store voor iedere aankoop het wachtwoord van het account te laten vragen. Hiermee voorkom je ongewenste kosten. Dit stel je in door deze mogelijkheid aan te vinken in de app store. Deze veiligheidsmaatregel geldt niet alleen voor de aankoop van apps, maar ook voor de zogeheten 'in-app' aankopen. Dat zijn aankopen die je kunt doen in een app, bijvoorbeeld om extra opties in een spel te krijgen. In Google Play Store van Android vind je een ‘gids voor ouders’ waar je meer over deze toepassing leest.

Zorg in elk geval ook voor een goede virusscanner op de computer of tablet van je naaste en zorg dat deze up-to-date blijft. Op seniorweb.nl lees je meer over betaalde en gratis virusscanners zoals AVG, Avira of Norton Security.

Beveiligen tegen pop-ups

Het lastige met internetgebruik zijn de ongewenste pop-ups die tevoorschijn komen. Het zijn vaak dwingende schermpjes die lastig zijn om weg te klikken en steeds weer opduiken. Ze zijn verwarrend en je naaste kan heel gemakkelijk verleid worden om erop te klikken of het telefoonnummer te bellen dat genoemd wordt. Voordat je het weet zit er een virus op je computer of is de hele boel geblokkeerd.

Een van de tips die we hebben gekregen om je laptop en desktop te beschermen tegen deze ongevraagde pop-ups is om Google Chrome te installeren als startpagina en uBlock Origin toe te voegen (gratis te downloaden). Dit programmaatje blokkeert advertenties op pagina’s. Ook Adblock Plus is een veelgebruikt programma om advertenties te blokkeren. Hierdoor worden ook pop-ups geblokkeerd, maar het kan als gevolg hebben dat filmpjes op bijvoorbeeld nu.nl niet meer te zien zijn. Filmpjes op Youtube worden niet geblokkeerd door deze advertentieblokkers.

Als je zoekt op ‘ad blockers’ of ‘blokkeren pop-ups’ let dan goed op de recensies die bij een app of programma staan en kijk naar de hoeveelheid gebruikers. Zijn er veel gebruikers en veel positieve recensies en aantal sterren, dan is dat meestal een goed teken.

Het gratis programma Malwarebytes is handig om te installeren op desktop of laptop. Mocht je naaste toch iets verkeerds hebben gedaan, dan kun je dit programma draaien. De laptop of desktop van je naaste wordt dan opgeschoond.

Gaat er toch echt eens iets mis, dan kun je veel problemen snel en betaalbaar laten verhelpen door het inschakelen van studenten met verstand van zaken, via studentaanhuis.nl.

Heb jij nog goeie tips die het veilig internetten bevorderen? Laat het ons weten, want samen weten we meer.

0 reacties