Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Omgaan met irritatie en frustatie van mensen met dementie

Al in het beginstadium van de ziekte dementie kan je naaste geïrriteerd reageren. Ze merkt dat ze dingen niet meer zo makkelijk kan als voorheen en reageert dat af op jou. Of ze snauwt tegen je dat ze echt nog wel alleen boodschappen kan doen. Vooral in het begin kun je veel doen om te voorkomen dat de irritatie en frustratie zich ontwikkelen tot agressief gedrag.

Frustratie en irritatie herkennen

Geïrriteerd gedrag is makkelijk te herkennen. Maar ook als je naaste overstuur raakt bij haast of veranderingen in de dagelijkse gang van zaken, is dat een uiting van frustratie. Onderstaande voorbeelden kun je herkennen als uitingen van frustratie.

  • Overstuur raken van foutjes en bij geheugenproblemen.
  • Huilbuien om schijnbaar onbelangrijke zaken.
  • Zichzelf verdedigen en anderen de schuld geven.
  • Snauwen en vaak chagrijnig zijn.
  • Ruzie zoeken en kritiek hebben op anderen.
  • Boos worden van geluid of te veel mensen om zich heen.

Mijn man was altijd vrolijk en goed gehumeurd. Maar nu wordt hij ineens boos, om alles. Ik kan soms niets goed doen. “Ik wil rust!” schreeuwt hij dan.

Ella (78)

Wat kun je doen?

Je naaste kan een afkeer van je krijgen als jij haar steeds vertelt wat ze moet doen. Ze begrijpt niet dat je haar leven in goede banen probeert te leiden en verzet zich ertegen. Er samen over praten kan helpen, maar kan ook lastig zijn omdat ze haar gevoelens niet goed kan uiten. Neem haar in ieder geval serieus in haar frustratie.

Er gaan zoveel dingen om in zo’n hoofd, daar heb je geen idee van.

Alie (80)

Probeer erachter te komen of er situaties zijn die de gevoelens van frustratie opwekken. Verveelt je naaste zich misschien of verliest ze juist het overzicht door een teveel aan prikkels? Help je haar door haar klusjes te geven of werkt dat averechts en ontspant ze juist door rustige muziek? Als je merkt dat je naaste boos wordt omdat ze telefoonnummers kwijt raakt, schaf dan bijvoorbeeld een telefoon met fotogeheugentoetsen aan. Bekijk de hulpmiddelen en aanpassingen om langer thuis te wonen

 

0 reacties