Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Omgaan met afhankelijk gedrag

Afhankelijk gedrag komt doordat het geheugen van je naaste verslechtert. Ze voelt zich onveilig en gaat daarom steeds meer op haar omgeving vertrouwen. Ze klampt zich aan je vast, wil niet alleen zijn en stelt veel vragen. Hoe ga je hiermee om?

Steeds minder zelf kunnen

Door de aantasting van de hersencellen vermindert de zelfstandigheid van je naaste. In het begin blijft dat nog beperkt tot het maken van fouten die jij moet herstellen; later kan ze steeds minder echt zelf. Haar afhankelijkheid groeit en daarmee de belasting voor jou. Je naaste is het liefst dicht bij je in de buurt, uit angst dat je weggaat. Als je weggaat vraagt ze wat je gaat doen en wanneer je weer terugkomt. Of ze belt je net zolang tot je opneemt. Dat vraagt veel van je geduld.

Ik loop er maar achteraan
documentaire “Gerrit en Joke”

Als je naaste denkt geen moment zonder jou te kunnen, kan het overgaan in obsessief gedrag. Ze verliest je dan geen moment meer uit het oog. Ook kan ze veel aandacht vragen door herhaling van gedrag of vragen

Hij loopt de hele dag achter me aan. Vooral als ik moe ben, kan ik er slecht tegen. Ik heb dan het gevoel dat ik opgevreten wordt.

Josje (64)

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om te beseffen dat je naaste niet expres afhankelijk gedrag vertoont. Haar geheugen laat haar in de steek, dat maakt haar angstig. Ze is op zoek naar bevestiging en veiligheid. Omdat jij dichtbij haar staat en ze zich veilig voelt bij je, zal ze vaker een beroep op je doen. Probeer te bedenken waar het afhankelijke gedrag vandaan komt. Waardoor wordt het veroorzaakt? Is er iets wat je kunt doen om het gedrag te veranderen of te verminderen? 

Om ervoor te zorgen dat je naaste zich minder angstig voelt, zal je haar zo veel mogelijk houvast moeten geven. Maak duidelijk waar ze aan toe is. Vertel haar wat je gaat doen als je weggaat en wanneer je weer terugkomt. Als je naaste weinig initiatief toont, kun je dingen voor haar klaarleggen die ze kan doen tijdens je afwezigheid. Wanneer ze iets te doen heeft, zal ze minder de neiging voelen om continu contact te zoeken.

Wanneer je naaste zich afhankelijk opstelt, kan het verleidelijk zijn om haar veel dingen uit handen te nemen. Wees hierin voorzichtig. Onbewust geef je zo het signaal dat ze die dingen niet meer kan. Om haar zelfvertrouwen te vergroten, is het juist belangrijk om je naaste zo veel mogelijk overal bij te betrekken. Vraag haar om je te helpen en laat haar doen wat ze nog zelf kan. Ook als koffie zetten of boodschappen doen daardoor langer duren of niet in een keer goed gaan.

Lees meer tips in het artikel Tips voor omgaan met afhankelijk gedrag.

Beter omgaan met afhankelijk gedrag?

Vind je het lastig dat het gedrag van je naaste door de dementie verandert? Volg dan de gratis online training 'Omgaan met veranderend gedrag'.

0 reacties