Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Omgaan met angst van mensen met dementie

Je naaste met dementie heeft steeds minder vat op de wereld en de eigen gedachten en kan niet benoemen hoe dat komt, ook niet voor zichzelf. Dat is behoorlijk beangstigend. Je kunt dat wel begrijpen, maar hoe ga je met die angst om?

Angst herkennen

Signaleren dat iemand met dementie angstig is, vraagt een andere kijk van je dan bijvoorbeeld opmerken dat een kind bang is. Misschien herken je iets van het onderstaande gedrag bij je naaste:

 • Zich zorgen maken over alle details van een afspraak.
 • Niet alleen willen zijn.
 • Zich steeds afvragen waar de mensen zijn.
 • Ongeduldig, schrikachtig of nerveus zijn.
 • Bang zijn om fouten te maken.
 • Rusteloos zijn, niet stil kunnen zitten.
 • Doelloos rondlopen.

Als je het gedrag van je naaste herkent en erkent als angst en onzekerheid, kun je haar misschien geruststellen. Het is goed te beseffen dat jij in haar groeiende onzekerheid een belangrijke houvast bent.

Ik ben heel vaak onzeker omdat ik de helft ben vergeten en de andere helft niet meer weet. En dan ligt er een briefje en zo onthoud ik het dan. Briefjes zijn fijn, dat is een tip voor iedereen.

Emma (76)

Wat je kunt doen

Iedere situatie is anders. Afhankelijk van jullie situatie kun je het volgende proberen:

 • Voorkom dat mensen in de omgeving de angst en zorgen erger maken. Van een overbezorgde, drukke buurvrouw gaat geen geruststelling uit. Het helpt wel als je naaste haar zorgen kan delen met familie en vrienden die begrip tonen en haar gerust kunnen stellen. Misschien wil ze met lotgenoten praten.
 • Een (redelijk) opgeruimd huis en weinig lawaai geven rust en zekerheid.
 • Ga na wat je naaste ontspanning geeft. Rustige muziek, een ritje in de auto, een warm bad of het zachtjes masseren van handen kan heerlijk zijn.
 • Lichaamsbeweging helpt om te ontspannen. Misschien loopt je naaste graag met je naar de brievenbus, wil wat onkruid wieden of maakt graag even een dansje met jou op rustige muziek.
 • Maak overal lijstjes van die je naaste kan afvinken. Die briefjes geven houvast voor boodschappen, afspraken en taken die ze zelfstandig kan doen.
 • Probeer je naaste af te leiden zodat de aandacht ergens anders naartoe gaat.
 • Praat met je huisarts over het medicijngebruik. Sommige kalmerende medicijnen kunnen de angsten juist versterken of werken verslavend. Mogelijk neem de angst van je naaste toe door het gebruik van medicijnen tegen haar fysieke klachten. Lees de bijsluiter van de medicijnen die ze krijgt, bijvoorbeeld tegen hart- en vaatziekten, en bespreek met je huisarts de mogelijke bijwerkingen bij je naaste.
 • Zorg goed voor jezelf. Voldoende slaap en ontspanning zijn voor jou net zo belangrijk. Schroom niet (professionele) hulp in te schakelen zodat jij tijd voor jezelf vrij kunt maken.
 • Als je niet meer weet wat je kunt doen, schakel dan een gedragsdeskundige in zoals een 

ouderenpsycholoog. 

Ouderenpsycholoog

Een ouderenpsycholoog houdt zich onder andere bezig met psychische en gedragsproblemen bij ouderen. Hij is gespecialiseerd in gedrag dat voortkomt uit lichamelijke aandoeningen en dementie. Ouderenpsychologen diagnosticeren, behandelen en geven begeleiding. De ouderenpsycholoog valt onder de eerstelijnszorg en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor het inschakelen van de ouderenpsycholoog moet de huisarts een verwijzing afgeven. Het eigen risico wordt aangesproken.

Medicatie bij gedragsproblemen

Als het angstige gedrag van je naaste blijft bestaan, wordt het enorm belastend. Niet alleen voor je naaste zelf, maar zeker voor de directe omgeving. Daar ben jij als mantelzorger deel van. Niets doen en het maar accepteren is geen optie, en je hebt hier echt deskundige hulp bij nodig. Lees in dit geval zeker het artikel Medicatie voor gedragsproblemen bij dementie.

Voor mantelzorgers is ook de patiënteninformatietool 'Gedragsproblemen bij dementie' gemaakt. Deze online tool geeft je in begrijpelijke taal allerlei informatie over gedragsproblemen bij dementie en eventuele medicatie zoals psychofarmaca.

2 reacties
Tonen: Nieuwste reacties