Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Omgaan met verminderd inlevingsvermogen van mensen met dementie

Je naaste met dementie laat zelf weinig emoties zien en herkent jouw emoties en die van een ander niet meer. Ze kan zich bij iemands gevoelens weinig of niets meer voorstellen. De dementie tast dit inlevingsvermogen aan. Hoe sociaal-voelend je naaste ook was, jij merkt daar nu weinig meer van. Dat is een verdrietige ervaring. Jij wilt graag je gevoelens met haar delen en merkt dat dit niet meer gaat. 

Ongevoelig en ongepast gedrag

Je naaste begrijpt de gevoelens en emoties van anderen steeds minder goed. Hierdoor kan ze in bepaalde situaties heel anders reageren dan gepast is. Ze kan bijvoorbeeld lachen als ze hoort dat iemand is overleden. Ze kan ook hatelijke opmerkingen maken en erg onbeleefd zijn. Al was ze vroeger een hartelijk en warm mens, nu kan ze egoïstisch en hard zijn. Ze is vooral met zichzelf bezig en houdt koppig vast aan haar eigen wil.

Hij wordt onrustig als ik over mijn gevoelens praat of moet huilen. Ik wil hem er niet mee belasten, maar voel me daardoor wel eens eenzaam. 

Joke (60)

Frontotemporale dementie

Gebrek aan inlevingsvermogen en ongevoeligheid komen vooral voor bij frontotemporale dementie. Bij andere vormen van dementie komen deze verschijnselen ook voor, maar vaker in een wat later stadium. Frontotemporale dementie tast onder andere de hersencellen in de 

frontaalkwab

Frontaalkwab

De frontaalkwab of voorhoofdskwab is de grootste van de vier hersenkwabben die wij als mens hebben. Het is het meest ontwikkelde deel van de hersenen en verantwoordelijk voor ons zelfbewustzijn. Een deel van de frontaalkwab bevat ons vermogen om te plannen, impulsen te beheersen en doelgericht te handelen. 

aan. Dit gebied is belangrijk voor het beheersen van impulsen, besluitvorming en coördinatie, emoties en taalvaardigheid.

De aantasting van de frontaalkwab maakt dat je naaste haar gedrag niet meer kan controleren. Ze kan haar impulsen niet beheersen en gedraagt zich anders dan de situatie van haar vraagt. 

Hij haalt zijn schouders op en zegt dat hij niets voelt. Ik zie het ook niet in zijn uitdrukking, maar zijn ogen worden wel vochtig. Wat een machteloosheid.

Lien (71)

Gevaarlijk gedrag

Je naaste kan situaties niet goed meer inschatten. Dat kan gevaarlijk zijn. Het gasfornuis, scherpe messen en gebroken glas zijn niet veilig meer voor je naaste. Je zult haar bijvoorbeeld in de gaten moeten houden als ze glasscherven opruimt. 

Wat kun je doen?

Onthoud dat je naaste niet expres ongevoelig of egoïstisch is. Diep van binnen is ze nog steeds de partner die je mist. Iedere situatie is uniek, maar de onderstaande tips kunnen je helpen om te gaan met haar gevoelloosheid.

  • Probeer niet geschokt of boos te reageren als je naaste zich niet aan de sociale regels houdt. Bedenk dat ze zich niet expres zo gedraagt, maar dat haar gedrag het gevolg is van haar ziekte.
  • Probeer kalm te blijven en irritaties en frustraties te verbergen. Je kunt je naaste wel duidelijk maken dat ze zich ongepast gedraagt en dat je dat gedrag niet goedkeurt.
  • Je hoeft je niet te verontschuldigen.
  • Afleiding is een goede remedie tegen ongepast gedrag. Bijvoorbeeld naar muziek luisteren, tv kijken, lekker eten of een andere activiteit.
  • Voorkom gevaarlijke situaties in huis.
  • Geef je naaste een welgemeend compliment als ze je goed heeft geholpen. Daarmee laat je zien welke emotie past bij de situatie.

 

0 reacties