Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips voor het omgaan met lusteloosheid en verveling

Wanneer de dementie vordert, zal je naaste steeds minder initiatief nemen. Om te voorkomen dat ze lusteloos op de bank doorbrengt of zich verveelt, kun je op zoek gaan naar de juiste prikkels. Onderstaande tips kunnen helpen om je naaste te activeren.

Om te weten welke dingen de juiste prikkel geven, zal je je moeten verplaatsen in de belevingswereld van je naaste. Wat kan ze nog? Welke dingen geven haar plezier en lokken een reactie bij haar uit? Hou in gedachten dat een kleine verandering al een positieve invloed kan hebben op het lusteloze gedrag.

 • Geef je naaste een doel en stel een beloning in het vooruitzicht. Een stappenplan kan haar helpen een activiteit te beginnen en vol te houden. Voorkom dat je haar overvraagt.
 • Verleid haar met de geur van verse broodjes of vrolijke muziek om uit bed te komen.
 • Kies activiteiten waarvan je weet dat je naaste ze leuk vindt of vroeger graag deed.
 • Nodig vrienden en familie uit om te blijven komen, ook voor jezelf.
 • Schakel hulp in zodat jij tijd voor jezelf hebt. Voorkom dat je overbelast raakt.
 • Soms helpt het om je naaste mee te nemen naar een activiteit, ook als ze zegt dat ze er geen zin in heeft. Het kan goed zijn dat ze het wel plezierig vindt, als ze er eenmaal is. In de video hieronder vertelt mantelzorger Tinus hoe hij dit aanpakt.

Tip van Tinus: "Niet vragen, maar doen" 
 • Probeer herinneringen op te halen aan fijne momenten uit het verleden. Oude fotoalbums zijn hierbij een goed hulpmiddel. Bekijk de Tips om herinneringen op te halen.
 • Laat je naaste klusjes doen die ze nog zelfstandig kan doen. Het avondeten bereiden is misschien teveel gevraagd, maar misschien kan ze nog wel sla wassen of aardappelen schillen? Kijk naar wat nog wel kan.
 • Houdt je naaste van dieren? Neem dan je huisdier mee, bezoek een (kinder)boerderij of leen de hond van de buurvrouw. Bekijk ter inspiratie de ervaring van Angela. Ze vertelt in de video hoe haar moeder opfleurde als ze haar honden meenam. 

Tip van Angela: 'Huisdieren helpen bij de zorg'
 • Aromatherapie kan helpen om een ontspannen sfeer te creëren.
 • Snoezelen

   

  Snoezelen is een vriendelijke manier om zonder woorden contact te maken. Met zachte stoffen, het aaien van dieren (voelen), muziek (gehoor), het laten zien van kleuren, licht en beelden (zien) en het laten ruiken van heerlijke geuren (reuk) worden zintuigen geprikkeld. Hierdoor komen vooral tedere gevoelens en gevoelens van genegenheid naar boven. Snoezelen geeft je naaste een prettig en veilig gevoel.

  is een positieve manier om contact te maken met je naaste door haar zintuigen te prikkelen.

Wanneer het lusteloze gedrag aanhoudt, is het verstandig om te laten onderzoeken of er sprake is van een depressie. Neem contact op met de huisarts als je een depressie vermoedt.

Heb je nog andere tips om beter om te gaan met het lusteloze gedrag van je naaste? Deel ze hieronder in een reactie. Samen weten we meer.

Beter omgaan met lusteloos gedrag?

Vind je het lastig dat het gedrag van je naaste door de dementie verandert? Volg dan de gratis online training 'Omgaan met veranderend gedrag'.

1 reactie
Tonen: Oudste reacties