Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 4 min

Autorijden en dementie

Zodra je naaste de diagnose dementie heeft, is ze in principe onbevoegd om auto te rijden. In geval van 'zeer lichte' of 'lichte' dementie kan je naaste een speciale rijtest afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als ze daarvoor slaagt, mag ze in elk geval nog een jaar rijden.

Geen rijtest? Eigen risico! 

Dat je naaste zo lang mogelijk wil blijven autorijden, is begrijpelijk. Zo behoudt ze haar gevoel van onafhankelijkheid. Maar op een gegeven moment wordt het onverantwoord dat ze nog zelf rijdt. Voor jou kan het lastig zijn om haar dat te zeggen. In het filmpje ‘Moeten we het rijbewijs al afpakken’ (onderaan deze pagina) vertellen mantelzorgers hoe ze uiteindelijk besloten hun naaste te vertellen dat ze echt niet langer kon autorijden.

Het is een dilemma: wanneer je zegt dat hij niet meer kan rijden, pak je wéér iets af omdat hij het niet meer kan. Maar hij werd op een gegeven moment echt een gevaar op de weg.

Annemarie (64)

Zodra de diagnose dementie gesteld is en zolang het CBR geen uitspraak heeft gedaan over de rijvaardigheid van je naaste, zit zij op eigen verantwoording achter het stuur. Het is goed je dat te realiseren. De verzekeraar mag dan namelijk weigeren uit te keren bij een ongeluk. Dat is het geval als uit onderzoek blijkt dat je naaste met de diagnose dementie en zonder het afleggen van de rijtest van het CBR heeft gereden.

Bekijk de video hieronder en zie hoe mantelzorger Marjolijn ervoor zorgde dat haar vader stopte met autorijden. 

Ervaring van Marjolijn: 'Hoe je omgaat met autorijden'

Rijbewijs houden? Licht het CBR in

Dementie kan al in een vroeg stadium worden aangetoond. Daarom mag je naaste kort na de diagnose haar rijbewijs soms nog een tijdje houden. Een voorwaarde daarvoor is wel dat ze de diagnose dementie aan het CBR doorgeeft. Daarvoor dien je een 'Gezondheidsverklaring' (voorheen Eigen Verklaring) te kopen bij het CBR. Dit kun je doen via de website van het CBR. Wil je naaste de verklaring liever op papier invullen? Dan kun je de verklaring ook bij de meeste gemeenten kopen. Vraag na bij jouw gemeente of dit mogelijk is. Vervolgens stuurt je naaste de ingevulde verklaring samen met een recent onderzoeksrapport van de neuroloog, psychiater of geriater over de aard en de ernst van de dementie. Ook moet er een CDR-classificatie (

Clinical Dementia Rating

Clinical Dementia Rating

De CDR-classificatie is een schaal voor de ernst van de symptomen van dementie. Deze wordt bepaald op zes verschillende ‘domeinen’: geheugen, oriëntatie, oordeelsvorming, sociale vaardigheden, huishouden/hobby’s en persoonlijke verzorging. Op elk van deze domeinen wordt een score vastgesteld tussen CDR 0,5 (zeer lichte dementie) tot CDR 3 (ernstige dementie). De totaalscore is de gemiddelde score voor de zes domeinen.

) bij zitten. Heeft je naaste een score van 0,5 of 1 CDR, dan wordt ze uitgenodigd voor een rijtest.

Mogelijk heeft je naaste geen recent onderzoeksrapport met CDR-classificatie. In dat geval kan het CBR haar op grond van haar Gezondheidsverklaring naar een neuroloog of geriater doorverwijzen. Dit consult is meestal voor eigen rekening. Lees hier meer over tarieven bij rijbewijskeuringen.

Test gehaald? Rijbewijs voor een jaar

Tijdens de rijtest beoordeelt een deskundige van het CBR in welke mate de dementie het rijgedrag van je naaste beïnvloedt. 

Kees begreep echt niet waarom hij gezakt was. Het ging best goed, zei hij. Hij vond dat het aan de examinator lag. Maar daarna accepteerde hij gelukkig wel dat hij niet meer mocht rijden. 

Cora (71)

Legt je naaste de test met goed gevolg af, dan krijgt ze een 'Verklaring van geschiktheid'. Daarmee kan ze een nieuw rijbewijs aanvragen. Dat is een jaar geldig. Als ze na een jaar opnieuw in aanmerking wil komen voor deze verklaring, moet ze de keuringsprocedure opnieuw doorlopen. Je naaste ontvangt hiervoor een herinneringsbrief. Het is belangrijk dat de Gezondheidsverklaring ruim op tijd wordt aangevraagd, omdat de toetsingsprocedure vier maanden kan duren. Als ze door het CBR nog steeds rijgeschikt wordt bevonden, kan je naaste een nieuw rijbewijs aanvragen dat weer een jaar geldig is.

Wil je meer lezen over rijgeschiktheid en de de rijtest? Lees dan verder op de website van het CBR

Licht ook de verzekering in

Om goed verzekerd te zijn, dient de verzekeringsmaatschappij van je naaste een kopie van het nieuwe rijbewijs en van de brief van het CBR te ontvangen. Het is verstandig om een schriftelijke reactie te vragen en deze bij de polis te bewaren. Daarmee kan je naaste na een eventuele aanrijding aantonen dat de verzekeringsmaatschappij op de hoogte was van de veranderde situatie.

Wat te doen als je naaste niet wil stoppen met rijden? 

Je naaste heeft door haar ziekte weinig inzicht in haar situatie. Dat kan het lastig maken haar ervan te overtuigen dat ze echt moet stoppen met rijden. Autorijden geeft een gevoel van onafhankelijkheid. Het is moeilijk om dat je naaste af te pakken. Toch is het voor haar eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers van belang dat ze tijdig stopt met autorijden. Lees hier onze tips wanneer iemand niet wil stoppen met rijden.

In onderstaande video vertellen verschillende mantelzorgers hoe zij hun naaste lieten stoppen met autorijden.

Moeten we het rijbewijs afpakken?
Dillema's bij dementie

Langer auto blijven rijden

Heeft je naaste dementie en rijdt ze nog veilig? Doe dan mee met het onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Zij zoeken mensen met beginnende alzheimer, die graag blijven auto rijden.  

 

Autorijden en rijbewijs

Wiebo werkte tot zijn pensioen in 2014 als neuropsycholoog en bijzonder hoogleraar Verkeersgeneeskunde en Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Stel je vraag >
2 reacties
Tonen: Nieuwste reacties