Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Eigen vervoersmogelijkheden met dementie

Zodra je naaste de diagnose dementie heeft gekregen, is ze wettelijk onbevoegd om auto te rijden. Om er toch op uit te gaan kan ze in principe een scootmobiel, een bromfiets of een 45 km/uur-autootje (brommobiel) gebruiken. Maar vooral met de laatste twee gebeuren er veel ongelukken. Een elektrische fiets is een wat veiliger alternatief. 

Nooit meer autorijden? 

In een vroeg stadium van de dementie kan je naaste nog een tijdje blijven autorijden, als ze tenminste slaagt voor de rijtest van het CBR. Hierover lees je meer op de pagina Autorijden en dementie. Maar bij een

Clinical Dementia Rating (CDR)-classificatie:

Clinical Dementia Rating (CDR)

De CDR-classificatie is een schaal voor de ernst van de symptomen van dementie. Deze wordt bepaald op zes verschillende ‘domeinen’: geheugen, oriëntatie, oordeelsvorming, sociale vaardigheden, huishouden/hobby’s en persoonlijke verzorging. Op elk van deze domeinen wordt een score vastgesteld tussen CDR 0,5 (zeer lichte dementie) tot CDR 3 (ernstige dementie). De totaalscore is de gemiddelde score voor de zes domeinen.

van 2 (matige dementie) of 3 (ernstige dementie) mag je naaste echt geen auto of motor meer rijden. Als ze nog zelf haar weg weet te vinden, kan ze alternatieve vervoermiddelen gebruiken, zoals de scootmobiel, een brommobiel of een bromfiets.

‘Als ik tegen Ben zeg dat hij niet meer mag rijden, wordt hij boos. Dus dan verzin ik maar een smoesje: laat mij maar even rijden, de spiegels staan nog op mijn hoogte afgesteld.’ 

Diny (72)

Scootmobiel

Een scootmobielrijder heeft dezelfde rechten en plichten als een voetganger of fietser, afhankelijk van welk gedeelte van de weg wordt gebruikt. Op de stoep moet je naaste zich gedragen als voetganger en mag ze maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het fietspad of de rijbaan gedraagt ze zich als fietser. De maximale snelheden liggen dan tussen de 30 en 45 kilometer per uur.

Je naaste heeft voor het rijden met een scootmobiel geen rijbewijs of kentekenplaat nodig. Een verzekering(splaatje) is wél verplicht. Een scootmobiel kun je aanvragen via het Wmo-loket van de gemeente. Scootmobiels verschillen onderling sterk in verstelbaarheid, snelheid, comfort en actieradius. Voor het uitkiezen van een geschikte scootmobiel voor je naaste kun je het best advies vragen aan een leverancier. 

AM-rijbewijs

Voor het rijden op een brommobiel, bromfiets, snorfiets, bromscooter, of een Spartamet is een bromfietsrijbewijs (categorie AM) verplicht. Je naaste kan haar A- of B-rijbewijs laten omzetten naar een AM-rijbewijs bij de gemeente waar ze staat ingeschreven. Ze hoeft daar geen apart examen meer voor te doen. Het is wel verstandig goed in de gaten te houden of je naaste verkeerssituaties nog kan overzien. Lees voor meer informatie: Mag mijn ouder rijden in een brommobiel.  

‘Ik schrok me rot toen ik een keer met mijn oma meereed in haar brommobiel. Ze sloeg ineens af en schepte bijna een fietser.’ 

Coen (16)

(Elektrische) fiets

Een elektrische fiets kan soms een goed vervoersalternatief zijn voor je naaste. De elektrische motor versterkt de eigen fietsbeweging, zodat het trappen een stuk lichter is dan op een gewone fiets. Het blijft als bestuurder wel belangrijk goed op te letten. Door de hogere snelheid op de elektrische fiets heeft je naaste minder tijd om verkeerssituaties tijdig in te schatten, terwijl haar reactievermogen door haar ziekte waarschijnlijk minder is geworden. Let er dus goed op of je naaste nog veilig aan het verkeer kan deel nemen.

‘Gerda maakt gelukkig nog veel gebruik van haar elektrische fiets. We fietsen vaak samen, maar ze gebruikt hem ook als ze even bij onze dochter langs gaat.’ 

Maarten (76)

Heeft je naaste bij het fietsen moeite met op- en afstappen? Of wordt het lastig voor haar om haar evenwicht te bewaren? Er zijn ook aangepaste fietsen in de handel, zoals driewielfietsen met trapondersteuning of fietsen met een extra lage instap of zitpositie. 

Taxi, openbaar vervoer of meerijden

Zolang dat haar nog lukt, kan je naaste natuurlijk ook met het gewone openbaar vervoer reizen, eventueel aangevuld met een deeltaxi/regiotaxi of de zogenoemde Valys. Hierover lees je meer op de pagina Vergoedingen en regelingen voor vervoer bij dementie.

Autorijden en rijbewijs

Wiebo werkte tot zijn pensioen in 2014 als neuropsycholoog en bijzonder hoogleraar Verkeersgeneeskunde en Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Stel je vraag >
0 reacties