De inhoud wordt geladen...
Iemand met dementie verliest soms de betekenis van woorden. Als dit gebeurt, kun je helpen door op een andere manier te praten. Niet wát je zegt is belangrijk, maar hóe je het zegt. De toon van je stem, je lichaamstaal en de omgeving zorgen dat iemand met dementie je toch begrijpt.
Iemand met dementie begrijpt je beter als je:
Kijk ook eens bij Samen Dementievriendelijk. Volg bijvoorbeeld één van de gratis trainingen ‘omgaan met dementie’.
Als je iemand met dementie vaak verbetert, geeft dat verdriet en onzekerheid. Hij of zij kan denken: ‘Zie je wel, ik kan niets meer’. Het heeft geen zin om te zeggen dat jullie al koffie hebben gedronken. Je kunt een tweede kopje drinken, of vrolijk iets anders voorstellen. Dat geeft een ‘normaal’ gevoel. Een gevoel van veiligheid.
Ga niet testen wat iemand met dementie nog weet. Dat kan veel verdriet geven. Testen is pesten, zeggen ze weleens. Een foto uit het fotoboek en halen en naar alle namen vragen? Je bedoelt het goed, maar het kan veel stress geven. Het is ook niet eerlijk.
Bij dementie ben je sommige informatie écht kwijt. Je kunt dat niet meer terughalen door steeds de vraag opnieuw te stellen. Het is er gewoon niet meer. Dat is verdrietig. Door de ander steeds te testen, maak je dat verdriet groter. Het zorgt ook voor angst.
Jouw humeur heeft invloed, maar je hoeft niet te doen alsof. Iemand met dementie kan jouw stemming nog steeds heel goed aanvoelen. Wordt het je teveel? Loop dan even weg. Lees ook het artikel: ‘Goed voor jezelf zorgen (als mantelzorger)'
Iemand met dementie kan nog veel dingen zelf. Misschien op een andere manier, misschien wat langzamer. Maar het is belangrijk om dat te blijven doen, zolang het nog kan.
Dat geeft onrust en het gevoel dat er iets mis is.
Dat geeft het gevoel dat er iets niet klopt.
Probeer niet te veel te verwachten.
De tips hierboven zijn basistips. Dementie is voor iedereen verschillend. Als je informatie zoekt over één onderwerp, kijk dan eens bij:
De diagnose dementie zet levens op zijn kop. Jouw leven en dat van je dierbaren. Wat moet je doen? Bij wie kun je terecht? Hoe doen anderen dit? Onze podcast Door met Dementie helpt je hierbij.