Terug naar bewegen
Informatie
geschatte leestijd 2 min

Gps-systemen voor mensen met dementie die (ver)dwalen

Bewegen is belangrijk. Daarom is het belangrijk dat je naaste zelfstandig haar dagelijkse rondje kan wandelen. Er zijn verschillende gps-systemen die haar daarbij kunnen helpen.

Gps-systemen

Gps-systemen volgen je naaste via satellieten. Zolang je naaste iets bij zich draagt met gps, kun jij haar overal via internet volgen. Omdat het lokaliseren via satellieten gaat, kun je gps alleen buitenshuis gebruiken. Om haar te volgen heb je dus een smartphone, tablet of pc met internetverbinding nodig.

Veel keus

De prijzen en mogelijkheden verschillen nogal. Voor sommige systemen heb je een abonnement nodig, voor andere niet. Er zijn veel verschillende mogelijkheden met gps erin. Er zijn voorbeelden van riemen, horloges of een inlegzool voor in de schoen. Bekijk de tips bij het kiezen van het juiste gps-systeem.

Ik gebruik de 'Zorgriem' voor mijn man. Het is vrij eenvoudig en zo heb ik hem al een aantal keer zelf opgespoord. Ik gebruik hem straks ook als we op de camping zijn.

Ursula (70)

Tips bij het gebruik van gps

 • De belangrijkste tip is om tijdig te beginnen. Zo kan je naaste wennen aan het gebruik en kennen jullie de routines en beperkingen.
  Bekijk ter inspiratie onderstaande video. In deze video vertelt Leen, die alzheimer heeft, hoe hij leerde omgaan met zijn fietsnavigatie. Hierdoor kon hij weer zelfstandig naar zijn vrijwilligerswerk fietsen. 

  Leen Sneeuw leert fietsnavigatie te gebruiken
  (Op)nieuw geleerd, oud gedaan
 • Vraag of je het systeem mag testen voor jullie tot aanschaf overgaan. Vaak is de aanschaf prijzig en de meeste systemen hebben ook maandelijkse kosten. Informeer bij een thuiszorgwinkel in de buurt.
 • Maak afspraken over het opladen en meenemen en houd dit in de gaten.
 • Zorg ervoor dat je naaste het apparaat ook daadwerkelijk meeneemt als ze naar buiten gaat.
 • Controleer regelmatig de werking van de apparatuur.
 • Houd er rekening mee dat de ontvangst slechter kan zijn in zwaarbewolkt weer en binnen in gebouwen.
 • Evalueer regelmatig of het gebruik van gps nog geschikt en veilig is.

Realiseer je dat het gebruik van een gps lokalisatiesysteem de risico’s van het dwalen niet wegneemt. Let ze nog op de verkeersregels? Vertrouw niet blindelings op de apparatuur.

Gps systemen in een verpleeghuis

 • Gebruikt je naaste al een gps-systeem? Bespreek dan met de zorginstelling of ze deze kan meenemen en blijven gebruiken.
 • Is het nog veilig om je naaste naar buiten te laten gaan? Vindt ze zelfstandig de weg terug naar haar afdeling? 
 • Begeleid haar of volg haar eens om erachter te komen hoe ze zich gedraagt in het verkeer.
 • Bekijk regelmatig of het nog steeds verantwoord is haar alleen naar buiten te laten gaan.

Probeer er op deze manier achter te komen of de extra vrijheid opweegt tegen de risico’s. 

Expert GPS (tijdelijk)

Yvette doet onderzoek naar gps-systemen en dementie in de media. Als PhD studente onderzoekt zij de ervaringen en behoeftes van mensen met dementie en mantelzorgers. Zij zal voornamelijk antwoord geven op vragen die gericht zijn op dementie en de zorg voor een naaste met behulp van gps.

Stel je vraag >
forum

Geef je mening over GPS

Gebruikt je naaste een GPS? Deel jullie (gebruikers)ervaring op het forum. Welke overwegingen en vragen hadden jullie bij de aanschaf? Laat het ons weten. Samen weten we meer.

Ga naar het forum
0 reacties