Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Gps-systemen voor mensen met dementie die (ver)dwalen

Bewegen is goed en gezond. Daarom is het belangrijk dat je naaste zelfstandig haar dagelijkse rondje kan wandelen. Er zijn verschillende gps-systemen die haar daarbij kunnen helpen.

Gps-systemen

Gps-systemen volgen je naaste via satellieten. Zolang je naaste iets bij zich draagt met gps, kun jij haar overal via internet volgen. Omdat het lokaliseren via satellieten gaat, kun je gps alleen buitenshuis gebruiken. Om haar te volgen heb je dus een smartphone, tablet of pc met internetverbinding nodig.

Zoek de juiste oplossing

Een goed product dat de vrijheid vergroot en aansluit bij de behoeftes en levensstijl van je naaste is erg belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wat het beste bij je naaste past, hangt af van haar situatie en gevoel. Maakt je naaste bijvoorbeeld graag lange wandelingen of is het prettiger om een apparaatje te dragen waarmee zij iemand kan bellen in geval van nood? Vindt ze het prettig en geeft het een veilig gevoel als ze weet dat ze altijd wordt gevonden? Of ervaart je naaste het als beklemmend dat jij precies weet waar ze is?
De meningen over gps-systemen verschillen. Kijk daarom samen met je naaste wat prettig is.

Lees ook de tips voor het kiezen van gps-systemen.

Ik gebruik de 'Zorgriem' voor mijn man. Het is vrij eenvoudig en zo heb ik hem al een aantal keer zelf opgespoord. Ik gebruik hem straks ook als we op de camping zijn.

Ursula (70)

Mensen met dementie over gps-systemen

Iets kiezen wat je naaste niet ziet zitten, gaat waarschijnlijk niet werken. Je naaste zal in dat geval geneigd zijn het product niet te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat gps-systemen niet voor iedereen een eerste keuze is. Mensen met dementie vinden het vaak prettiger om persoonlijk op straat aan iemand te kunnen vragen hoe je van A naar B komt.

Lees het expert-artikel van Yvette Vermeer over wat mensen met dementie van gps-systemen vinden.

Veel keus

Besluiten jullie om een gps-systeem te gaan gebruiken, dan zul je merken dat de prijzen en mogelijkheden heel divers zijn. Voor sommige systemen heb je een abonnement nodig, voor andere niet. Er zijn veel verschillende apparaten met gps erin: riemen, horloges of zelfs een inlegzool voor in de schoen.

Lees de verschillende mogelijkheden in de tips voor het kiezen van het juiste gps-systeem.

Deel je ervaring met GPS

Gebruikt je naaste een GPS? Deel jullie (gebruikers)ervaring op het forum. Vertel hoe het apparaat werkt in de praktijk, wat er prettig is en wat minder. Zo help je anderen met de aankoop van een passend GPS-systeem.

0 reacties