Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips voor het kiezen van gps-systemen

Het gebruik van een gps-lokalisatiesysteem kan je naaste meer vrijheid en zelfstandigheid geven. En het geeft je rust als je direct kunt zien waar ze is. Maar hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een gps-systeem? 

Realiseer je dat het gebruik van een gps- lokalisatiesysteem de risico’s van het dwalen niet wegneemt. Ze kan nog steeds de weg kwijtraken en let ze wel op de verkeersregels? Vertrouw niet blindelings op de apparatuur. Lees meer over het omgaan met verdwalen buitenshuis.

  • Let op dat geen enkel systeem 100% garantie kan bieden.
  • Bekijk deze keuzehulp voor gps-systemen.
  • Oriënteer je goed. Vraag de fabrikant of je eerst een periode mag testen. De prijzen liggen ver uiteen (van gratis apps voor de smartphone tot systemen van € 400 plus maandelijkse kosten).
  • Niet één systeem is het best. De systemen hebben verschillende voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk te bedenken wat de behoefte van je naaste is. Zo kan het ene systeem een geschiedenis van de locaties laten zien, terwijl een ander systeem weer gekoppeld kan worden aan een alarmcentrale. 
  • Waar moet je op letten in het gebruik? Lees onze tips bij het gebruik

Alarmknop en spreek-luister verbinding

Sommige gps-systemen hebben een noodknop op de zender. Als je naaste daarop drukt, wordt er een bericht gestuurd naar de contactpersoon. Bij andere apparaten kun je direct een spreek-luister verbinding opstarten als je naaste op de knop drukt. Zo kun je haar direct geruststellen of vertellen welke kant ze op moet. Daarnaast zijn er systemen die contact kunnen maken met een alarmcentrale die direct hulp biedt. Systemen zonder deze noodknop zijn vaak kleiner en daardoor beter draagbaar.

Veilige zone (geofencing)

Geofencing is een techniek die ervoor zorgt dat jij een signaal krijgt wanneer je naaste buiten een vooraf ingesteld gebied komt. In veel gps-toepassingen zit deze techniek ingebouwd. Stel dat je naaste dagelijks een vast rondje loopt. Alleen als ze buiten dit gebied komt, krijg jij een bericht. Je kunt haar dan via je smartphone of computer terugvinden. Binnen de grenzen van het gebied kan ze veilig haar rondje lopen.

Smartphone

Een -vaak gratis- manier om je naaste te volgen is via een smartphone. In de meeste smartphones zit gps ingebouwd. Er zijn diverse apps die je op haar mobiel kunt installeren om haar te volgen. Je kunt bijvoorbeeld locatie delen via de app van Google Maps of Whatsapp. Of gebruik een special app, zoals: Zoek mijn telefoon, TrackR! en Libercare zijn daar voorbeelden van. Zorg ervoor dat de batterij van haar telefoon goed is opgeladen en dat je ‘locatievoorzieningen’ hebt ingeschakeld. Uiteraard moet de app ook op jouw mobiel staan. Bedenk dat deze apps geen waarschuwingen geven en ze de telefoon altijd bij zich moet hebben.

Deel je ervaring met GPS

Gebruikt je naaste een GPS? Deel jullie (gebruikers)ervaring op het forum. Vertel hoe het apparaat werkt in de praktijk, wat er prettig is en wat minder. Zo help je anderen met de aankoop van een passend GPS-systeem.

0 reacties