Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Tips voor het opzetten van een wandelgroep

Hoe stimuleer je je naaste om te blijven bewegen zolang het kan? Een wandelgroep voor mensen met dementie, onder deskundige begeleiding, is een van de mogelijkheden. Samen met een regionale afdeling van Alzheimer Nederland kun je zo’n groep opzetten.

De afdeling Oss-Uden-Veghel heeft succesvol een wandelgroep opgezet in Uden. Iedere dinsdagmiddag wordt daar gewandeld. Is het weer niet geschikt om naar buiten te gaan, dan doet de groep binnen allerlei bewegingsactiviteiten. Zou je dit ook willen voor jouw naaste? De afdeling geeft tips voor de aanpak.

  • Neem contact op met de afdeling van Alzheimer Nederland in de regio van je naaste. Stel voor dat je hen wilt helpen met het opzetten van een wandelgroep.
  • Zoek samen met iemand van de afdeling een partner die eigenaar van de wandelclub wil zijn, bijvoorbeeld een welzijnsorganisatie.
  • Vraag advies aan de gemeente. Er is vast subsidie mogelijk en zij kunnen adviseren over de juiste organisatie die als partner op kan treden.
  • Bij het zoeken naar de juiste locatie zijn de volgende aandachtspunten belangrijk: bereikbaarheid; parkeermogelijkheden; kun je er koffiedrinken; kan de groep bij slecht weer binnen actief bewegen?
  • Zoek een professionele sportcoach (bijvoorbeeld Buurtsportcoach), iemand die ervaring heeft met mensen met dementie
  • Afhankelijk van de grootte van de groep is het zinvol om extra vrijwilligers te zoeken die de wandelaars kunnen begeleiden.
  • Een kosten-batenplaatje geeft inzicht in wat de prijs voor deelnemers en mantelzorgers wordt.
  • Geef bekendheid aan de wandelgroep via lokale media (regionale kranten,- radio en -televisie), Facebook en de website van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland.
  • Een eenvoudige, maar aantrekkelijke flyer kunnen casemanagers, huisartsen en thuiszorgorganisaties helpen om bekendheid te geven aan de wandelgroep.

Heb je een wandelgroep of andere beweegactiviteit opgezet in jouw regio en heb je aanvullende tips of goede raad? Laat het ons weten, daar help je anderen mee.

Lukt het om allerlei redenen niet, kijk dan eens op wandel.nl. Daar vind je diverse wandelactiviteiten in de regio van jouw keuze. Wellicht dat daar iets voor je naaste bij zit.

Gerelateerde artikelen:
0 reacties
Gerelateerde artikelen: