Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Boeken voor mensen met dementie

Wanneer je dementie hebt, kan het goed zijn dat je meer wilt lezen over dementie. We zetten hier een paar interessante boeken voor je op een rijtje.

Hieronder vind je een overzicht van de boeken voor mensen met dementie. Je kunt de boeken zelf lezen of samen met iemand bekijken en lezen.

Als je klikt op Lees meer, word je doorgelinkt naar een artikel met een recensie of meer informatie.

Informatieve boeken en ervaringsverhalen voor mensen met dementie

Leven en liefhebben met dementie – Jeroen Wapenaar, Marc Petit e.a. (2016)
Boeken-over-dementie-cover-leven-en-liefhebben.jpgPraktische gids voor de periode direct na de diagnose. Het boek gaat in op medische zaken, voeding, vervoer activiteiten, intimiteit, wonen en communicatie. Lees meer

Ik heb dementie – Ruud Dirkse en Marcel Olde Rikkert (2016)
Boeken-over-dementie-cover-Ik-heb-dementie.jpgIn Ik heb dementie zijn vijftig brieven van mensen met dementie verzameld. Ze geven een openhartig inkijkje in hun binnenwereld. Hoe gaan zij om met dementie? Het zijn overwegend krachtige verhalen van mensen die kijken naar wat nog wel kan. Lees meer

Voor ik vergeet – Christine Bryden (2016)
Boeken-over-dementie-cover-Voor-ik-vergeet.jpgChristine Bryden kreeg in 1995 de diagnose dementie. Ze is dan 46 jaar oud. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder. Bryden leeft nog steeds en schreef haar levensverhaal op. Ze laat zien dat er ook nog mogelijkheden zijn waar niemand rekening mee gehouden heeft. Lees meer

Zolang ik er ben – Erik Zwiers (2017)
Boeken-over-dementie-cover-zolang-ik-er-ben.jpgJournalist Erik Zwiers volgde voor dit boek zes mensen met dementie. Hij probeert antwoord te vinden op de vraag: ‘Doe ik nog mee?’ Om tot een antwoord te komen sprak hij daarnaast met psychologen, politici en wetenschappers. Lees meer.

(Voor)leesboeken voor mensen met dementie

Alle ouderen naar buiten –  Jasper de Ruiter Marieke Dijksman (2019)
Gaat je graag naar buiten? Dan is het boek Alle ouderen naar buiten - De natuur als groen medicijn iets voor jou. Het is een natuur doe-boek voor ouderen. Schrijvers Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman geven je tips voor activiteiten in de natuur. Lees meer.

Een hart vol verhalen – Desirée van Keulen (2010)
Boeken-over-dementie-cover-Hart-vol-verhalen.jpgIn dit boek staan twaalf herkenbare voorleesverhalen. De verhalen zijn bedoeld voor mensen die de periode 1920-1950 bewust mee hebben gemaakt.
Lees meer over voorlezen bij dementie.

Fotofantasietjes – Harriët Domselaar en Marlies Siewertsen

Fotofantasietjes is een boekje met gedichten en versjes voor mensen met (beginnende) dementie. Sommige versjes hebben een haakje met dementie, maar de meeste versjes gaan over andere dingen. Het boekje is bedoeld om samen door te bladeren. Lees meer

Ik weet nog goed… – Joke de Jonge (2016)
Boeken-over-dementie-cover-Ik-weet-nog-goed.jpgDe ondertitel luidt: Voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie. Toen haar moeder dementie kreeg, kwam Joke de Jonge op het idee om verhalen te schrijven speciaal voor mensen met dementie. Lees meer

Liedjes van weleer – Marcel Visser (2013)
Boeken-over-dementie-cover-Liedjes-van-weleer.jpgLiedjes van weleer is een boek met cd’s met liedjes van artiesten als Wim Sonneveld, Willy Alberti en Johnny Jordaan. In het boek staan de songteksten en afbeeldingen van de artiesten. Zo kun je het muzikale verleden samen herbeleven. Lees meer over voorlezen bij dementie.

Hollandse helden in de jaren 60 – Louis van Paridon (2019)
Een boek met tientallen foto's van helden uit de jaren 60. Fotograaf Louis Paridon fotografeerde destijds allerlei bekende en nog niet zo bekende sterren. Van sporter tot schrijver, van zangeres tot tv-ster. Een mooi boek om samen herinneringen op te halen aan de jaren 60. Lees meer.

Nederland en Duizend dingen over Nederland –  Charlotte Dematons (2012)
Boeken-over-dementie-cover-Nederland.jpgNederland is een prentenboek met prachtige platen over Nederland. Van bloemenveld tot schaatswinter. Het bijbehorende boek Duizend dingen over Nederland vertelt de geschiedenis, weetjes en liedjes die bij de tekeningen passen. Lees meer.

Oma’s vogelhuisje en Tine’s Lenteboeket – Andrea en Frouwke Oostijen (2007)
Boeken-over-dementie-Tines-lenteboeket.jpgTwee prentenboeken speciaal voor mensen die zijn opgegroeid tussen 1930 en 1940. Het ene boek gaat over vogels in de tuin en het andere over bloemen. De boeken helpen bij het ophalen van herinneringen. Lees meer over voorlezen bij dementie.

Verhalen van nu – Eefjan Timmerman (2017)
Boeken-over-dementie-cover-Verhalen-van-nu.jpgVerhalen van nu bevat meer dan honderd verhalen en foto's over het dagelijks leven rond 1950. Leuk als je  in die tijd opgroeide. Het boek roept herinneringen op. Lees meer tips om herinneringen op te halen.

Wat is jouw favoriete boek over dementie?

Aan welk boek heb jij écht iets gehad? Zet jouw tip hieronder in een reactie. Dan hebben andere mensen er ook iets aan.

Meer boeken over dementie

Ben je op zoek naar een ander soort boek, bijvoorbeeld een informatief boek of ervaringsverhaal van een mantelzorger?

Gerelateerde artikelen:
0 reacties
Gerelateerde artikelen: