Informatie
geschatte leestijd 3 min

Boeken voor mensen met dementie

Wanneer je naaste dementie heeft, kan het goed zijn dat zij meer wil lezen over dementie. Bijvoorbeeld een overzichtelijk boek met informatie, ervaringen van andere mensen met dementie. In dit overzicht vind je boeken die interessant zijn voor mensen met dementie.

Hieronder vind je een overzicht van de boeken voor mensen met dementie. Kort na de diagnose kan je naaste de boeken waarschijnlijk nog zelf lezen. Als je naaste daar later moeite mee krijgt, kun je de boeken samen lezen of voorlezen. Sommige boeken zijn met name geschikt voor een latere fase.

Als je klikt op Lees meer, word je doorgelinkt naar een artikel met een recensie of meer informatie.

Informatieve boeken en ervaringsverhalen voor mensen met dementie

Leven en liefhebben met dementie – Jeroen Wapenaar, Marc Petit e.a. (2016)
Boeken-over-dementie-cover-leven-en-liefhebben.jpgPraktische gids voor de periode direct na de diagnose. Het boek richt zich op zowel de persoon met dementie, als de mantelzorger. Het boek gaat in op medische zaken, voeding, vervoer activiteiten, intimiteit, wonen en communicatie. Lees meer

Ik heb dementie – Ruud Dirkse en Marcel Olde Rikkert (2016)
Boeken-over-dementie-cover-Ik-heb-dementie.jpgIn Ik heb dementie zijn vijftig brieven van mensen met dementie verzameld. Ze geven een openhartig inkijkje in hun binnenwereld. Hoe gaan zij om met dementie? Het zijn overwegend krachtige verhalen van mensen die kijken naar wat nog wel kan. Lees meer

Voor ik vergeet – Christine Bryden (2016)
Boeken-over-dementie-cover-Voor-ik-vergeet.jpgChristine Bryden kreeg in 1995 de diagnose dementie. Ze is dan 46 jaar oud. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder. Bryden leeft nog steeds en schreef haar levensverhaal op. Ze laat zien dat er ook nog mogelijkheden zijn waar niemand rekening mee gehouden heeft. Lees meer

Zolang ik er ben – Erik Zwiers (2017)
Boeken-over-dementie-cover-zolang-ik-er-ben.jpgJournalist Erik Zwiers volgde voor dit boek zes mensen met dementie. Hij probeert antwoord te vinden op de vraag: ‘Doe ik nog mee?’ Om tot een antwoord te komen sprak hij daarnaast met psychologen, politici en wetenschappers. Lees meer.

Voorleesboeken voor mensen met dementie

Een hart vol verhalen – Desirée van Keulen (2010)
Boeken-over-dementie-cover-Hart-vol-verhalen.jpgIn dit boek staan twaalf herkenbare voorleesverhalen. De verhalen zijn bedoeld voor mensen die de periode 1920-1950 bewust mee hebben gemaakt.
Lees meer over voorlezen bij dementie.

Ik weet nog goed… – Joke de Jonge (2016)
Boeken-over-dementie-cover-Ik-weet-nog-goed.jpgDe ondertitel luidt: Voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie .Toen haar moeder dementie kreeg, kwam Joke de Jonge op het idee om verhalen te schrijven speciaal voor mensen met dementie. Lees meer

Liedjes van weleer – Marcel Visser (2013)
Boeken-over-dementie-cover-Liedjes-van-weleer.jpgLiedjes van weleer is een boek met cd’s met liedjes van artiesten als Wim Sonneveld, Willy Alberti en Johnny Jordaan. In het boek staan de songteksten en afbeeldingen van de artiesten. Zo kun je het muzikale verleden samen herbeleven. Lees meer over voorlezen bij dementie.

Nederland en Duizend dingen over Nederland –  Charlotte Dematons (2012)
Boeken-over-dementie-cover-Nederland.jpgNederland is een prentenboek met prachtige platen over Nederland. Van bloemenveld tot schaatswinter. Het bijbehorende boek Duizend dingen over Nederland vertelt de geschiedenis, weetjes en liedjes die bij de tekeningen passen. Lees meer.

Oma’s vogelhuisje en Tine’s Lenteboeket – Andrea en Frouwke Oostijen (2007)
Boeken-over-dementie-Tines-lenteboeket.jpgTwee prentenboeken speciaal voor mensen die zijn opgegroeid tussen 1930 en 1940. Het ene boek gaat over vogels in de tuin en het andere over bloemen. De boeken helpen bij het ophalen van herinneringen. Lees meer over voorlezen bij dementie.

Verhalen van nu – Eefjan Timmerman (2017)
Boeken-over-dementie-cover-Verhalen-van-nu.jpgVerhalen van nu bevat meer dan honderd verhalen en foto's over het dagelijks leven rond 1950. Handig als je naaste in die tijd opgroeide en je handvatten zoekt voor een gesprek. Het boek kan helpen om herinneringen op te roepen. Lees meer tips om herinneringen op te halen.

Wat is jouw favoriete boek over dementie?

Aan welk boek heb jij écht iets gehad? Laat het hieronder weten in een reactie. Samen weten we meer.

Meer boeken over dementie

Ben je op zoek naar een ander soort boek, bijvoorbeeld een informatief boek of ervaringsverhaal van een mantelzorger?

0 reacties