Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Casemanagement bij dementie

Je weg vinden in het oerwoud van wetten, regels en (zorg)mogelijkheden is een flinke opgave. Een onafhankelijk casemanager dementie wijst jou als mantelzorger de weg, is een luisterend oor en begeleidt je naaste met dementie en jou.

Wat mag je van een casemanager verwachten?

Als vaste begeleider van je naaste en ook van jezelf kan een casemanager luisteren naar jullie en vragen over de ziekte beantwoorden. Ze helpt met het zoeken naar oplossingen voor de situaties waar jullie voor staan vanaf de diagnose (in sommige regio’s ook tijdens het diagnosetraject) tot aan overlijden of eventuele opname in een verpleeghuis. Ze volgt jullie, geeft advies en biedt ondersteuning passend bij de hulpvragen die jullie hebben. De casemanager weet de weg in het woud van professionele instellingen en organisaties in de regio en kan bemiddelen bij het regelen van zorg en helpen bij het maken van keuzes. Een casemanager wordt ook wel dementieverpleegkundige, dementieconsulent of trajectbegeleider genoemd.

Je mag verwachten dat de belangen van je naaste én van jou worden behartigd. Op afgesproken tijden komt de casemanager bij je naaste thuis. Daarnaast is zij, afhankelijk van de hulpvragen, telefonisch bereikbaar voor hulp, ondersteuning en advies.

In onderstaande video vertelt Marjolijn wat de casemanager voor haar vader, haar zussen en haarzelf heeft betekent: 

Ervaring van Marjolijn: “Wat de casemanager voor mij kon doen”

Je naaste heeft recht op casemanagement

Je naaste met dementie heeft recht op hulp en begeleiding vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dat hiervoor in jullie regio een wachtlijst bestaat. Als dit het geval is, meld dit dan bij de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht, ze moeten ervoor zorgen dat er genoeg casemanagers beschikbaar zijn. 

Wacht je langer dan zes weken op een casemanager en komt je zorgverzekeraar niet met een oplossing? Neem dan contact op met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa houdt in de gaten of zorgverzekeraars zich aan hun zorgplicht houden. Als blijkt dat zorgverzekeraars te weinig zorg inkopen, kunnen zij hen hierop aanspreken. Lees hoe je een melding doet bij het NZa.

‘Onze casemanager komt al tien jaar bij ons thuis. Ze kent mijn moeder door en door en is een vertrouwd gezicht voor haar, en voor ons. Ik raad het iedereen aan.’

Karima (42)

Waar vind je een casemanager?

Je naaste vraagt officieel de casemanager aan, want het loopt via haar zorgverzekering. De huisarts van je naaste kan de casemanager voor haar aanvragen bij een aanbieder in de regio. Ook de wijkverpleegkundige kan een indicatie voor casemanagement geven en een aanbieder aanbevelen. Wil je zelf op zoek naar aanbieders, kijk dan op Dementie Netwerk Nederland. Hier vind je contactgegevens van casemanagement in de regio van je naaste.

De casemanager wordt vergoed door de zorgverzekering

De vergoeding van een casemanager valt onder de vergoeding voor wijkverpleging. Soms is de informatie hierover lastig te vinden. Niet alle verzekeraars geven hier duidelijk informatie over. Om de juiste informatie van de zorgverzekering te krijgen, kun je de volgende vragen stellen:

  • Wordt casemanagement dementie vergoed door de zorgverzekeraar of stuurt deze je door naar het Wmo-loket van de gemeente? Deze vorm van begeleiding valt onder de aanspraak ‘wijkverpleging’ en hoort vanuit de basisverzekering vergoed te worden. Sommige verzekeraars hebben hierover echter afspraken gemaakt met de gemeente.
  • Welke zorgaanbieders in de gemeente van je naaste mogen casemanagement dementie leveren? Verzekeraars sluiten contracten met bepaalde zorgaanbieders en vergoeden dus niet iedere zorgaanbieder. Wil je hierin wel volledige keuzevrijheid, dan heb je meestal een duurdere verzekering (restitutiepolis) nodig.
  • Is de casemanager een vast persoon? Veel wisselingen zijn niet wenselijk voor je naaste dus is het prettig om te weten of je op een vaste persoon mag rekenen. Houd er rekening mee dat dit niet altijd gegarandeerd is.

Heb je vragen over casemanagement bij dementie aan je zorgverzekeraar? Op deze lijst vind je de telefoonnummers van de afdelingen zorgbemiddeling/zorgadvies van de acht grootste zorgverzekeraars. Deze afdelingen kunnen jouw vragen over casemanagement beantwoorden, bijvoorbeeld wanneer de casemanagers in de regio van je naaste een wachtlijst hebben.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een casemanager?

In de Zorgstandaard dementie, die alle zorgverzekeraars in Nederland hebben ondertekend, staan de eisen aan casemanagement dementie vermeld. Hoewel alle verzekeraars het eens zijn over de gewenste kwaliteit, wordt (nog) weinig gedaan aan de kwaliteitscontrole van de casemanagers. In veel gemeentes is een casemanager dementie een gespecialiseerd wijkverpleegkundige. Zij is speciaal opgeleid om dit werk goed te kunnen doen. Vraag bij de verzekering van je naaste nadrukkelijk na of, en zo ja hoe, ze de kwaliteit van een casemanager controleren. Hiermee voorkom je dat je te maken krijgt met iemand die deze taak  uitvoert en daar niet goed op is voorbereid.

Pa kan niet meer tegen bezoek-casemanagement dementie
Nicole Giling
Casemanager dementie

Gerben is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Hij richt zich op de best mogelijke situatie thuis, voor iedereen.
 

Stel je vraag >
0 reacties