Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Communiceren in het beginstadium van dementie

Dementie kan de communicatie tussen jou en je naaste op allerlei manieren bemoeilijken. Je naaste kan bijvoorbeeld problemen krijgen met haar taal en spraak. Informatie verwerken wordt ook steeds ingewikkelder voor haar. Het gaat allemaal veel langzamer. Dat kan bellen of via de computer contact maken lastiger maken.

Blijven informeren

Je naaste met dementie heeft recht op informatie, zeker als het over haarzelf gaat. Geef haar zo lang mogelijk de kans om zelf te blijven beslissen. Naarmate de ziekte vordert, wordt dit moeilijker voor haar. Blijf haar wel vertellen wat je doet en welke beslissingen je neemt, dan sluit je haar niet buiten.

Soms kun je je naaste beter een leugentje om bestwil vertellen. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat ze steeds opnieuw verdrietig is, omdat je elke keer opnieuw moet vertellen dat een dierbaar iemand is overleden.

'Behandel mij normaal en laat me in mijn waarde. Je kunt gewoon vragen of ik het begrepen heb.'

Jacob (79)

Fantasie of leugen

Soms geeft je naaste je een antwoord dat overduidelijk niet klopt. Het kan dan lijken of ze liegt, terwijl dat niet zo is. Met fantasie camoufleert je naaste haar gebrek aan herinnering. In haar beleving is die fantasie werkelijkheid. Het heeft geen zin met haar in discussie te gaan of haar te corrigeren. Dat leidt bij je naaste alleen maar tot irritatie. Ga mee in de belevingswereld van je naaste. In onderstaande video vertelt Angela hoe ze dat doet bij haar moeder met dementie:

Tip van Angela: “Ga mee in de belevingswereld van je naaste”

Geduld bewaren

Een gesprek voeren wordt steeds moeilijker voor je naaste naarmate de ziekte vordert. Ze gaat zinnen door de war halen, kan woorden niet meer vinden of gebruikt woorden die niets zeggen. Dat hoeft geen reden te zijn het gesprek uit de weg te gaan. Het vraagt geduld, maar probeer hoe dan ook uit te vinden wat je naaste bedoelt.

Als je naaste eindeloos vragen of verhalen herhaalt, stelt dat je geduld wel op de proef. Vaak komt dit herhalen voort uit onrust. Probeer je naaste op haar gemak te stellen of leid haar af met een ander onderwerp of bijvoorbeeld iets te eten of te drinken.

'Wil je één vraag tegelijk stellen? Het wordt al snel teveel in mijn hoofd.'

Trudy (81)

Telefoon en internet

Telefoon en internet zijn handige instrumenten om contact met je naaste te houden als jullie niet bij elkaar zijn. Er bestaan mobiele en vaste telefoons die eenvoudig te bedienen zijn. Een (mobiele) telefoon met fotogeheugentoetsen bijvoorbeeld. Op dementie-winkel.nl kun je voorbeelden en modellen bekijken en eventueel bestellen.

Een tablet, laptop of computer kan helpen om contact te hebben en een oogje in het zeil te houden. Er zijn verschillende manieren voor je naaste en jou om elkaar op het scherm te zien als jullie elkaar bellen. Door het gratis programma Teamviewer te installeren kun je op afstand je naaste helpen met het bedienen van de computer of kleine problemen oplossen.

Lichaamstaal wordt belangrijker

Naarmate de ziekte vordert, wordt lichaamstaal belangrijker. Je naaste raakt gevoeliger voor hoe je iets zegt en minder voor wat je zegt. Omgekeerd is haar lichaamstaal voor jou een hulpmiddel om te weten hoe zij zich voelt en wat ze je probeert te vertellen.

Lees ook het artikel Tien tips voor betere communicatie.

0 reacties