Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Het belang van een prettige sfeer in huis

Goed omgaan met iemand met dementie kan lastig zijn. Hoe kun je weten waaraan je naaste behoefte heeft als die het zelf niet goed meer onder woorden kan brengen? Als je niet zeker weet hoe je je naaste het beste kunt helpen, ga dan uit van wat ieder mens plezierig vindt. Zo voelt iedereen zich graag veilig en op zijn gemak. Het kan nodig zijn dat je daarvoor dingen in je manier van leven of je aanpak aanpast. Dat betekent niet dat je jezelf helemaal moet wegcijferen.

Pas je tempo wat aan

Even snel de kamer opruimen en stofzuigen kan voor veel onrust in huis zorgen. Snel een washand over het gezicht van je naaste halen vindt ze misschien niet prettig. Je naaste kan het allemaal zo snel niet meer volgen en voelt zich opgejaagd als jij de dingen snel of in je oude tempo wilt doen. Probeer daar begrip voor te hebben en pas je tempo aan zodat je naaste zich prettig voelt.

Ik wist dat mijn vader niet het geduld op kon brengen voor het langzame begrip van mijn moeder. Dat vond ik lastig om los te laten als ik bij ze was geweest.

Clara (55)

Andere manier van aandacht geven

Je naaste voelt zich veilig als ze erkend en gezien wordt. Door haar aan te kijken en langzaam en duidelijk te praten (maar níét als een kleuterjuf!) merkt je naaste dat je aandacht voor haar hebt. Aanraken is ook een fijne manier om je naaste te laten zien dat je om haar geeft. Lees ook de tips voor het benaderen van iemand met dementie

Een prettige sfeer in huis

Waarom zou je op 6 januari alle kerstversiering weghalen als je merkt dat je naaste geniet van de lichtjes in huis? Een vogelhuisje voor het raam zorgt het hele jaar door voor vrolijke taferelen. En misschien vindt je naaste het wel prettiger als de salontafel niet brandschoon is. Een vlekje valt dan minder op. Zij hoeft zich dan niet zo te schamen voor haar onhandige gedrag.

Andere gewoontes

Is iedere dag douchen nodig als je naaste dit niet fijn vindt? Mag de verwarming een graadje hoger of mag je naaste een zacht dekentje op de bank hebben? Mooie muziek biedt afleiding en extra lekker eten en drinken verhogen ook het gevoel van comfort. Laat ’s avonds en ’s nachts een lichtje branden op de gang, dat kan je naaste het toilet makkelijker vinden.

Samen een kerkdienst op tv volgen lukt niet meer, maar zingende koren vindt ze prachtig. Dan zit ze naast me op de bank zachtjes mee te neuriën.

Joop (80)

Je humeur als graadmeter

Je kunt niet altijd in een goede bui zijn, ook al weet je dat jouw stemming invloed heeft op je naaste. Lukt het niet meer om je goede humeur te bewaren, blijf daar dan niet mee zitten. In plaats van te doen alsof, kun je hier beter over te praten met familie, casemanager of huisarts. Zij kunnen je ondersteunen zodat jij de zorg langer en met meer plezier kunt volhouden.

Je kunt ook altijd hulp en advies vragen bij lotgenoten op het forum of gratis bellen met de AlzheimerTelefoon (0800 5088), zeven dagen per week tussen 9.00-23.00 uur.

0 reacties