Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips voor het starten met dagopvang

Wanneer je naaste moeite krijgt met het invullen van haar dag, kan het goed zijn om je te oriënteren op de mogelijkheden voor dagopvang. Waar kun je op letten bij het maken van een goede keuze? En hoe bereid je je naaste voor op deze stap? Hier volgen enkele tips.

Kies de opvang die het beste bij je naaste past

 • Heeft je naaste vooral behoefte aan gezellige of creatieve activiteiten? Kies dan voor een reguliere dagopvang, een ‘huiskamerproject’ van een zorginstelling, een Dementie Ontmoetingscentrum of Odensehuis.

 • Heeft je naaste ook medische ondersteuning nodig? Dan kan dagbehandeling door een multidisciplinair team met bijvoorbeeld een verpleeghuisarts, psycholoog en fysiotherapeut een goede keuze zijn.

 • Is ze het liefst fysiek in de weer en graag buiten? Kijk dan eens of er een zorgboerderij bij jullie in de buurt is.

 • Kan ze nog best veel en houdt ze ervan om anderen te helpen? Er zijn ook projecten die juist mensen met dementie als vrijwilliger inzetten.

 • Heeft je naaste dementie op jonge leeftijd? Misschien is er in de omgeving speciale dagopvang voor jongere mensen met dementie. Op de website van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd vind je alle voorzieningen voor jonge mensen met dementie.

Kiesvoorjezorg.nl kan een goed startpunt zijn voor je zoektocht naar passende dagopvang in de buurt.

Aandachtspunten voor het bepalen van een keuze

 • Heeft de opvangvoorziening een prettige sfeer? Spreekt de inrichting je naaste aan? Voelt ze zich welkom? Wordt er echt en oprecht naar haar geluisterd? Dergelijke zaken zijn van belang om je naaste zich plezierig te laten voelen. En dat is een voorwaarde, want ze gaat hier toch een (groot) deel van haar tijd doorbrengen.

 • Zijn de medewerkers en vrijwilligers deskundig? Je kunt gerust vragen of de vrijwilligers geschoold zijn in de omgang met dementie.

 • Past het activiteitenaanbod bij je naaste? Zo niet, vraag dan of er een mogelijkheid is om activiteiten aan te bieden die wel passen. Het antwoord geeft meteen een beeld van de klantgerichtheid van de organisatie.

 • Hoe is de begeleiding voor jou als mantelzorger? Is er ruimte voor gesprekken met jou? Mag je af en toe meehelpen als dat je leuk en prettig lijkt? Het is van belang dat medewerkers van de dagopvang ook oog hebben voor jouw vragen en behoeften.

Tips om je naaste voor te bereiden

 • Wanneer je merkt dat je naaste minder gaat ondernemen, zich thuis gaat vervelen, zich nutteloos voelt en minder buiten komt, kan dit een goede aanleiding zijn om over dagopvang te beginnen. Op die manier zal ze dagopvang zien als iets wat in haar behoeftes kan voorzien en niet primair als een manier om jou te ontlasten.

 • De casemanager dementie kan helpen met het bespreekbaar maken van dagopvang en het doorbreken van eventuele weerstand of twijfel.

 • Misschien lukt het om je naaste te interesseren voor dagopvang door te suggereren dat men heeft gevraagd of zij komt helpen met de dagelijkse activiteiten. De dagopvang wil haar hulp, omdat ze zo ervaren of vaardig is in bepaalde bezigheden of van een bepaald onderwerp zo veel weet.

 • Bouw dagopvang langzaam op. Ga bijvoorbeeld eerst samen koffie drinken en start met een dagdeel.

 • Bezoek de dagopvang op een dag dat er een activiteit is die je naaste interessant vindt. Dit kun je vooraf bespreken met de medewerkers of de casemanager.

 • Bedenk dat wat vandaag niet werkt, morgen wel kan werken. Geef de moed niet meteen op als de eerste kennismaking niet de gehoopte enthousiaste reactie oplevert. Een volgend bezoek kan voor je naaste heel anders uitpakken.

CZ Zorgexpert

Suzan heeft jarenlange ervaring binnen het Zorgteam van CZ en weet alles van de zorg en welke regelingen en vergoedingen er mogelijk zijn in Nederland.
 

Stel je vraag >
0 reacties