Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

De signalen van dementie op jonge leeftijd

In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar dementie. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen 40 en 65 jaar. De problemen worden op deze jonge leeftijd vaak niet herkend. Dat leidt tot veel onzekerheid en onbegrip. Gemiddeld duurt het ruim vier jaar voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Je kunt dementie op jonge leeftijd aan een aantal signalen herkennen. Hoe eerder er helderheid ontstaat over de oorzaak van de problemen, hoe sneller er passende hulp gezocht kan worden. 

Onbegrepen problemen

Dementie op jonge leeftijd is lastig vast te stellen. Vaak vallen veranderingen in het gedrag van je naaste meer op dan problemen met haar geheugen. Ze kan sociale problemen krijgen op haar werk, of moeite om haar werk af te maken. Thuis merk je dat ze zich anders gedraagt dan anders: ze is afwezig of juist heel snel geëmotioneerd. Ook het huishouden kan een probleem worden. Dingen die ze vroeger met gemak deed, lukken nu ineens niet meer.

Deze veranderingen worden meestal niet direct herkend als verschijnselen van dementie. De huisarts van je naaste zal vaak eerder denken aan overspannenheid, depressie of relatieproblemen. Dat onbegrip kan thuis veel onzekerheid en spanningen veroorzaken. Als de diagnose duidelijk is, kun je eindelijk begrijpen dat de gedragsverandering van je naaste te maken heeft met dementie en dat ze er niets aan kan doen. Dat besef is weliswaar moeilijk te accepteren, maar geeft je ook duidelijkheid.

In onderstaande video vertelt neuroloog Yolande Pijnenburg meer over het herkennen van dementie op jonge leeftijd en het stellen van de diagnose.

Jong dementie: wanneer moet je je zorgen maken? I Alzheimer Nederland vraag het de onderzoekers 
Alzheimer Nederland

We vonden het vreselijk toen we hoorden dat mama Alzheimer heeft. Maar tegelijkertijd was ik ook opgelucht: ze had niet expres zo vreemd tegen ons gedaan. Ze is ziek.

Maartje (19)

Tien signalen van dementie

De gedragsveranderingen van je naaste worden vaak opgemerkt door de omgeving en niet door haarzelf. Om helderheid te krijgen in de situatie én zo snel mogelijk de juiste hulp in te kunnen schakelen, is een vroege diagnose wenselijk. Als je enkele van onderstaande punten herkent, is dat mogelijk een indicatie dat je naaste dementie heeft.

  1. Je naaste heeft moeite met het opnemen en verwerken van nieuwe informatie;
  2. Haar stemming wisselt erg  of ze gedraagt zich juist onverschillig;
  3. Ze verliest snel het overzicht in drukke situaties;
  4. Je naaste gedraagt zich onaangepast (ontremd) of toont ineens een opmerkelijk gebrek aan initiatief;
  5. De mensen in de omgeving van je naaste krijgen steeds vaker het gevoel dat er iets niet klopt (niet-pluis gevoelens);
  6. Je naaste gebruikt eenvoudiger taal dan voorheen en kan woorden moeilijk vinden;
  7. Ze heeft meer moeite dan anders met het gebruik van apparaten;
  8. Je kent het vertrouwde karakter van je naaste vaak niet meer terug;
  9. Ze neemt een andere rol op zich op het werk en in het gezin en stelt zich bijvoorbeeld afhankelijker en minder zeker op;
  10. Behandeling van haar klachten heeft geen effect.

Bespreek je vermoedens met je huisarts, zodat hij je naaste kan doorverwijzen voor verder diagnostisch onderzoek.

Lees alle artikelen over dementie op jonge leeftijd.

Expert dementie op jonge leeftijd

Lizzy is psycholoog/onderzoeker en gepromoveerd op ondersteuning van mantelzorgers van mensen met dementie. Ze heeft het o.a. ondersteuningsprogramma ‘Partner in Balans’ ontwikkeld.

Stel je vraag >
0 reacties