• Home
  • Experts
  • De vriend van mijn moeder neemt veel geld op
Terug naar
Expert
geschatte leestijd
minder dan een minuut

De vriend van mijn moeder neemt veel geld op

Vragen over (vermoeden van) uitbuiting krijgen we regelmatig in de notarispraktijk. Zoals bijvoorbeeld de vraag over de nieuwe vriend van moeder die verdacht veel geld opneemt.

Vragensteller: 'Ik heb een probleem. De nieuwe vriend van mijn moeder (85) neemt veel geld op van haar rekening. Hij zegt dat het voor haar is, maar dat geloof ik niet. Moeder was altijd heel zuinig. Ik denk dat hij het gewoon aan zijn kinderen geeft. Ik woon ver weg en ben er niet altijd bij als het gebeurt.'

Het komt helaas veel voor dat dit gebeurt. Doordat je ouder wordt of door een beginnende dementie kunnen mensen niet altijd meer goed inschatten of de goedbedoelde hulp wel helemaal eerlijk is. Ze zijn ook bang om de aanspraak en gezelligheid kwijt te raken als ze er iets van zeggen. Daarom, als ze het al door hebben, laten ze het vaak maar zo. Als uw moeder een levenstestament (algehele volmacht) heeft gemaakt, is dit het moment om met uw moeder en de bank af te spreken dat u de rekeningen verder zult beheren. Soms kunt u zelfs afspreken dat ze u waarschuwen als er toch ineens grote bedragen worden opgenomen.

Als moeder haar zaken niet goed geregeld heeft en er geen levenstestament is opgesteld, kunt u wellicht via de kantonrechter bewind aanvragen over haar vermogen. Hiervoor is wel een verklaring vereist van een arts dat moeder zelf haar zaken niet meer goed kan regelen. Er zijn speciale artsen (ouderenarts of een onafhankelijke indicerende arts) die deze verklaringen kunnen afgeven.

Kandidaat-notaris

Berit heeft veel ervaring in het adviseren over juridische en financiële gevolgen van wilsonbekwaamheid. Ze is mede-oprichter van Notaris & dementie, een netwerk van notarissen in Drenthe en Groningen.

Stel je vraag >
0 reacties