Informatie
geschatte leestijd 2 min

Checklist belangrijke zorg- en hulpzaken om te regelen bij dementie

Dementie is een complexe ziekte. In de loop van het ziekteproces krijg je met steeds meer mensen en instanties te maken. Dan kan het makkelijk gebeuren dat je het overzicht kwijtraakt en twijfelt of je wel aan alles hebt gedacht. Hieronder behandelen we de belangrijkste en meest voorkomende zaken. We verwijzen daarbij naar pagina’s op deze site over het betreffende onderwerp. Compleet is deze checklist niet. Dat kan ook niet, want elk mens is anders en heeft specifieke behoeften. 

Zodra je naaste de diagnose dementie heeft gekregen, is het verstandig na te denken over de toekomst. Als je enkel maar vermoedt wat er aan de hand is, heb je vaak nog geen recht op hulp of ondersteuning. Het is verstandig om direct na de diagnose samen met je naaste beslissingen te nemen. In een verder gevorderd stadium van de ziekte kan dat niet meer. De volgende zaken kun je nu gaan aanpakken:

Een handig hulpmiddel bij het regelen van zorg voor je naaste met dementie is de Zorgstandaard Dementie. Dit is de standaard die we met elkaar in Nederland hebben afgesproken over waar de zorg voor iemand met dementie aan zou moeten voldoen.

Liever persoonlijk contact?

Zou je in gesprek willen gaan met een van onze deskundige vrijwilligers, dan is dat mogelijk via de AlzheimerTelefoon 0800-5088 (gratis).
Het is ook mogelijk om een terugbelverzoek achter te laten, dan nemen wij contact met je op.

Bereid je voor op wat komen gaat

Het ziekteverloop verschilt niet alleen per soort dementie, maar ook per persoon. De een heeft eerder aanvullende hulp nodig dan de ander. Oriënteer je tijdig op de mogelijkheden, zodat je weet waar je kunt aankloppen op het moment dat het nodig is.

Vraag de gratis brochure 'Leven met dementie' aan

Hierin lees je onder meer over hoe je om kunt gaan met je naaste.

Casemanager dementie

Gerben is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Hij richt zich op de best mogelijke situatie thuis, voor iedereen.
 

Stel je vraag >
0 reacties