Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Diagnose stellen bij dementie op jonge leeftijd

Het stellen van de diagnose dementie is bij jonge mensen vaak lastig. Veranderingen in het gedrag van je naaste vallen vaak meer op dan de geheugenproblemen. Bovendien is dementie op jonge leeftijd relatief zeldzaam. Daardoor denken artsen vaak eerder aan stress, burn-out, problemen in de relatie of een depressie. Er is uitgebreid onderzoek nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Een lange weg naar de diagnose

Voordat de juiste diagnose wordt gesteld, heb je met je naaste vaak al een lange weg van onzekerheid en onbegrepen problemen afgelegd. Je ziet haar veranderen: ze lijkt afwezig, in zichzelf gekeerd en ze reageert anders dan je gewend bent. Ze maakt fouten in dingen die ze anders moeiteloos deed en kan warrig overkomen. Maar dementie is zeker niet het eerste waar je aan denkt. Voor mensen onder de 65 jaar duurt het gemiddeld maar liefst vierenhalf jaar voordat de diagnose dementie wordt gesteld.

Je naaste heeft misschien wel wat geheugenproblemen, maar deze vallen niet zo op. In de tussentijd nemen de klachten toe. Dat kan tot veel (relatie)spanningen leiden. Waarom doet ze zo vreemd? Heeft ze soms iets te verbergen? Geeft ze niet meer om je? Misschien heb je het gevoel dat je naaste haar problemen moet bespreken met een psycholoog, of dat jullie in relatietherapie zouden moeten. Een juiste diagnose maakt het veranderde gedrag van je naaste beter te begrijpen en te plaatsen.  

Ik dacht eerst dat Harko er op zijn werk met de pet naar gooide. Er ging steeds meer mis; zijn baas riep hem op het matje. Toen we eenmaal wisten wat er aan de hand was, heb ik me schuldig gevoeld over mijn ergernis

Karen (43) 

Diagnose dementie op jonge leeftijd
Alzheimer Nederland

Uitsluiten van andere oorzaken

De huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt voor de klachten van je naaste. Hij zal haar in eerste instantie allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld over haar werk- en thuissituatie. Daarnaast probeert hij mogelijke lichamelijke invloeden uit te sluiten, zoals hormoonstoornissen, vitaminetekort, verkeerd gebruik van medicijnen, of depressie. Dit gebeurt onder meer door urine- en bloedonderzoek.

De huisarts zal ook met jou of een andere naaste willen spreken, omdat jij de problemen vaak beter ziet dan je naaste zelf. Als de huisarts dementie vermoedt, zal hij je naaste waarschijnlijk doorsturen voor specialistisch onderzoek. Dit kan gebeuren in een geheugenpoli, een afdeling neurologie van een ziekenhuis of een alzheimer centrum. Er zijn vijf gespecialiseerde alzheimer centra. Deze zitten in Amsterdam (Alzheimercentrum Amsterdam), Rotterdam (Alzheimercentrum zuidwest Nederland), Nijmegen (Radboud Alzheimer Centrum), Maastricht (Alzheimercentrum Limburg) en Groningen (Alzheimer Centrum Groningen).

In onderstaande video vertelt Marjolein de Vugt van het Alzheimer Centrum Limburg meer over het herkennen van dementie op jonge leeftijd en het stellen van de diagnose.

Herkenning en diagnose van dementie op jonge / late leeftijd
Alzheimer Nederland

Specialistisch onderzoek

Vaak zal je naaste meerdere onderzoeken op één dag ondergaan, zoals een bloedonderzoek, een MRI-scan, een EEG, onderzoek door een

neuropsycholoog

Neuropsycholoog

Een neuropsycholoog onderzoekt hoe de hersenen functioneren en welke relatie er is met het gedrag dat iemand vertoont. Ook de gevolgen van hersenbeschadigingen en het behandelen van (niet aangeboren) stoornissen horen bij dit domein. De neuropsycholoog onderzoekt onder andere hoe functies als taalverwerking, motoriek en emoties door de hersenen worden uitgevoerd. De resultaten van die onderzoeken gebruikt hij om de diagnose te stellen en te bepalen welke behandeling nodig is. 

en soms een ruggenprik. Je leest er meer over op de pagina diagnostisch onderzoek door een specialist. Deze onderzoeken samen kunnen de diagnose dementie bevestigen en de oorzaak van de ziekte van je naaste vaststellen.

Wil je meer informatie over dementie op jonge leeftijd? Lees dan alle artikelen over dementie op jonge leeftijd.

Expert dementie op jonge leeftijd

Lizzy is psycholoog/onderzoeker en gepromoveerd op ondersteuning van mantelzorgers van mensen met dementie. Ze heeft het o.a. ondersteuningsprogramma ‘Partner in Balans’ ontwikkeld.

Stel je vraag >
0 reacties