Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Behandeling van depressie bij dementie

Mensen met depressieve klachten kunnen veelal baat hebben bij psychotherapie en eventuele medicatie. Voor mensen met dementie ligt dit ingewikkelder. Psychotherapeutische behandeling is lastig, omdat dementie naast het geheugen ook het denk- en oordeelvermogen aantast. Welke behandeling kan er dan wel voor zorgen dat je naaste minder last heeft van depressiviteit?

Therapieën voor depressiviteit bij dementie

Voordat je nadenkt over een mogelijke therapie voor je naaste, kun je proberen erachter te komen waar haar depressieve gevoelens vandaan komen. Is het eenzaamheid of frustratie omdat dingen niet meer lukken? Lees bijvoorbeeld het artikel Omgaan met somberheid en depressie van mensen met dementie. Daar vind je mogelijk herkenning en tips die jou en je naaste kunnen helpen.

Bij mensen met dementie die last hebben van depressieve gevoelens, kunnen positieve herinneringen en ervaringen helpen. Praten over haar sombere gevoelens kan je naaste ook helpen. Dat kan met jou, maar ook met iemand uit jullie directe omgeving of met een deskundige zoals een psycholoog. Probeer het makkelijker voor je naaste te maken door bijvoorbeeld te kijken of je eisen en verwachtingen iets naar beneden bij kunt stellen. Daarmee voorkom je dat je naaste gevoelens van falen ervaart. Ook (meer) bewegen en beeldend werken (schilderen, beeldhouwen) kunnen je naaste helpen om minder last van depressieve gevoelens te hebben.

Mijn vrouw ging naar de dagopvang. Daar werd ze overal bij betrokken en blonk ze uit in handbal. Ja, echt. Toen is de vrolijkheid bij haar teruggekomen. Ze lacht nu weer.

Nico (66)

Als je hebt gedaan wat binnen jouw mogelijkheden ligt, kun je in overleg met je huisarts kijken wat voor therapieën er voor je naaste zijn. Onderzoek in je omgeving, bijvoorbeeld bij een zorgcentrum, of het mogelijk is voor je naaste om een van de volgende therapieën te volgen:

  • Bij Cognitieve stimulatie worden sociale activiteiten aangeboden (meestal in groepsvorm), waarbij een extra beroep wordt gedaan op het cognitief functioneren (zoals oriëntatie, geheugen, aandacht, problemen oplossen).
  • Beweging is niet alleen goed voor het lijf, maar ook voor de hersenen. Je naaste moet nadenken over waar ze heengaat en hoe ze haar lichaam moet bewegen. Bewegen bevordert bovendien de doorbloeding van de hersenen. Daardoor is je naaste na het bewegen alerter.
  • Van muziek is aangetoond dat het stemming en gedrag kan beïnvloeden. Zet muziek op waar je naaste van houdt. Weet je niet precies wat ze leuk vindt? Denk dan aan muziek uit de jaren waarin ze opgroeide.
  • Het is belangrijk dat je naaste voldoende daglicht krijgt. Zorg dat er overdag voldoende (dag)licht is. Zorg ‘s avonds voor gedimd licht. Dit helpt om het dag-nachtritme vast te houden en kan onrust tegengaan. 

Daarnaast zijn er therapieën zoals aromatherapie, reminiscentietherapie, validatietherapie, snoezelen, massage, acupunctuur, muziektherapie of lichttherapie. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze therapieën niet 'bewezen effectief' zijn in het verbeteren van stemming of gedrag.

Behandeling met medicatie

Als je naaste depressief blijft, is dat te belastend voor de directe omgeving. Accepteren dat het is zoals het is, is geen optie. Deskundige hulp is nodig. Het kan zijn dat na alle opties te hebben geprobeerd, medicatie nodig is. Lees vooral het artikel Medicatie voor gedragsproblemen en bestudeer de patiënteninformatietool ‘Gedragsproblemen bij dementie’. Je vindt daar veel informatie over bijvoorbeeld het gebruik van gedragsbeïnvloedende medicijnen (psychofarmaca).

Meer informatie over specifieke antidepressiva vind je op apotheek.nl

0 reacties