Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Tips om goed om te gaan met somberheid en depressie

Mensen met dementie voelen zich vaak somber of gedeprimeerd. Voor een deel komt dat door de ziekte. Toch kun je de sombere gevoelens wel beïnvloeden. Probeer je naaste zo veel mogelijk te troosten. Je kunt ook veel bereiken met afleiding of met het bewust plannen van plezierige momenten. Onderstaande tips brengen je mogelijk op ideeën: 

  • Probeer oorzaken van sombere gedachtes te vinden en te vermijden. Als iets niet meer lukt, zoek dan samen naar wat nog wel gaat. Mensen die geen koffie meer kunnen zetten, kunnen bijvoorbeeld vaak nog wel leren omgaan met een Senseo koffieapparaat. En als strijken niet meer lukt, kan je naaste de was misschien wel opvouwen. Zo voelt ze zich toch nuttig.

  • Laat blijken dat je je naaste begrijpt. Zij raakt de bodem onder haar bestaan kwijt. Stel haar gerust door te laten zien dat je er bent. Raak haar aan en maak oogcontact.

  • Maak je geen zorgen over hoe je naaste bepaalde dingen doet, maar laat haar begaan, zolang ze zichzelf of anderen maar niet in gevaar brengt. Laat haar ook zo veel mogelijk zichzelf verzorgen. Begeleid haar stap voor stap en maak haar een compliment over hoe ze eruitziet.

  • Zorg voor fijne momenten op de dag. Mooie muziek, samen het levensboek doornemen, wandelen of werken in de tuin of iets lekkers bij de koffie. Bekijk wat je naaste prettig vindt. Kijk voor inspiratie ook op onze lijst met activiteiten voor mensen met dementie.

  • Wees creatief. Voor iemand die van tuinieren hield, kan het verzorgen van de planten in huis plezierig zijn. Ook een tijdschrift of boek over tuinieren bekijken, kan goed werken.  

  • Vind een goede balans tussen rust en activiteit. Een vaste routine geeft je naaste houvast. Verander daar zo weinig mogelijk in. 

  • Wees je bewust van je eigen emoties; die hebben invloed op de stemming van je naaste. Als jij goed in je vel zit, zal je merken dat dit zijn weerslag heeft op haar. Lukt het je niet meer ‘de schone schijn’ op te houden, dan begin je mogelijk overbelast te raken.

  • Als je merkt dat je naaste bepaalde dingen niet meer durft of kan die ze eerst zonder problemen deed, neem dit dan serieus. Soms is wassen bij de wastafel voor haar veiliger dan onder een moderne douche.

  • Iemand met beginnende dementie kan veel baat hebben bij contact met lotgenoten. In een lotgenotengroep kan je naaste bijvoorbeeld zien wat zij allemaal nog wel kan. Dat is goed voor haar zelfvertrouwen.

  • De depressieve gevoelens zijn vaak heel zwaar voor jou en je naaste. Houden ze lang aan, bespreek dat dan met je huisarts of een andere behandelaar. In de patiënteninformatietool ‘Gedragsproblemen bij dementie’ vind je veel informatie over het gebruik van gedragsbeïnvloedende medicijnen (psychofarmaca).

0 reacties