Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Diagnose dementie door huisarts

Duidelijkheid over een diagnose dementie begint bij de huisarts. In veel gevallen zal hij zelf de diagnose stellen. Als hij twijfelt en zeker wil zijn van de zaak, verwijst hij door naar specialistische zorg, zoals de geheugenpoli. Een specialist kan de diagnose bevestigen. Hij kan de ziekte die de dementie veroorzaakt vaststellen, bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

Wat doet de huisarts?

De huisarts stelt eerst een aantal vragen om te kijken hoe het staat met onder andere het geheugen, oriëntatie en taal. Hiervoor kan hij een

Mini Mental State Examination (MMSE)

De Mini Mental State Examination is een test waarmee de huisarts een globale indruk van het functioneren van iemand kan krijgen. Er worden vragen gesteld die de arts een indruk geven van de oriëntatie in tijd en ruimte, geheugen, concentratie, rekenen, taal en visueel inzicht.

gebruiken. Als blijkt dat er iets aan de hand is, zal hij proberen de oorzaak te achterhalen. Hij kan bijvoorbeeld met urine- en bloedonderzoek laten bepalen of er wellicht sprake is van hormoonstoornissen, een vitaminetekort, verkeerd gebruik van medicijnen of een depressie. Als deze klachten uitgesloten zijn, kan hij verder op het spoor van dementie. Hiervoor zal hij zeker ook met jou of iemand anders uit de directe omgeving van je naaste willen spreken. De arts noemt dit een

heteroanamnese.

Heteroanamnese 

Voor het onderzoek zal een arts altijd iemand willen spreken die nauw bij de persoon met vermoedelijke dementie betrokken is. Dit gesprek helpt de arts om een beter beeld te krijgen van de veranderingen in de situatie. Als er dementie in het spel is, heeft de persoon om wie het gaat mogelijk niet goed door hoe de situatie werkelijk is.

Het gesprek zal gaan over de geheugen- en taalproblemen en de veranderingen in het gedrag die je hebt waargenomen bij je naaste.

Toen moest ik dus die testen doen. Ik ging er echt voor zitten. Van nou ja, dit is een fluitje van een cent. Maar op een gegeven moment had ik wel in de gaten dat het helemaal geen makkie was.

Annelies (76)

Verwijzing naar een specialist

Na de eerste testen kan de huisarts besluiten om het nog even aan te kijken. Na een poosje herhaalt hij dan de testen. Zo onderzoekt hij of de verschijnselen blijvend zijn en verergeren. Blijkt dit zo te zijn, dan zal hij het vermoeden van dementie bevestigen.

Als de arts twijfelt en meer zekerheid wil, zal hij verwijzen naar gespecialiseerde zorg. Dit kan een geheugenpoli zijn, een afdeling neurologie van een ziekenhuis, een afdeling ouderen van een Riagg of GGZ-instelling, of een psychiatrisch centrum. Hier doen specialisten uitgebreid onderzoek door middel van vragen en opdrachten. Eventueel volgt er ook een hersenscan. Met deze onderzoeken samen kan de specialist de diagnose dementie bevestigen en de oorzaak ervan vaststellen. Lees meer over diagnose-onderzoek door de specialist.

Marjolijns vader vond dat er met hem niets aan de hand was. Zijn dochters dachten daar anders over. In onderstaande video vertelt mantelzorger Marjolijn hoe zij haar vader overtuigde om toch naar de huisarts te gaan voor onderzoek.  

Ervaring Marjolijn: 'Hoe de diagnose werd gesteld'

Wil je meer weten over de verschillen tussen vergeetachtigheid en dementie? Lees dan het artikel Geheugenverlies, vergeetachtigheid of dementie. Je kunt ook het online seminar 'Gewoon vergeetachtigheid of dementie?' van CZ bekijken. Hierin leggen een huisarts en specialist ook uit hoe zij een diagnose stellen.

Huisarts

Marieke is huisarts en gepromoveerd op diagnostiek naar dementie in de eerstelijn. Zij werkte mee aan de Standaard Dementie van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Stel je vraag >
forum

Wil je ervaringen uitwisselen?

Bijvoorbeeld over je twijfels of het diagnoseproces? Op ons forum kun je vragen stellen en ervaringen van anderen lezen. Samen weten we meer. 

Ga naar het forum
0 reacties