Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 3 min

Een andere huisarts raadplegen

De klachten bij dementie ontstaan geleidelijk. Daardoor duurt het vaak lang voordat de diagnose wordt gesteld. Dat kan komen omdat het bezoek aan de huisarts steeds wordt uitgesteld. Maar het kan ook zijn dat de huisarts nog niet aan dementie denkt en jullie onverrichter zake weer naar huis stuurt. Je blijft dan met je vragen zitten en weet niet waar je aan toe bent.

De huisarts stuurt je naar huis

De huisarts kan verschillende redenen hebben om niets met de klachten van je naaste te doen. Misschien wil hij het nog even aanzien of vindt hij haar te jong. Bij sommige vormen van dementie die niet zo vaak voorkomen en bij dementie op jonge leeftijd staan geheugenproblemen niet voorop. Dit kan ervoor zorgen dat de huisarts niet zo snel aan dementie denkt. Sommige huisartsen willen geen diagnose stellen omdat genezing niet mogelijk is.

Kan je huisarts jullie niet geruststellen en wil hij niet meewerken aan een onderzoek, dan kun je een second opinion vragen bij een andere huisarts. Zo’n tweede mening kan je informatie geven waarmee jullie verder kunnen. Wil je een second opinion bij een andere huisarts vragen, bespreek dat voornemen dan eerst met je eigen huisarts. Stel in dat gesprek ook je twijfels en onzekerheden aan de orde.

Een second opinion betekent niet dat je helemaal overstapt naar die andere huisarts. Na het onderzoek ga je terug naar je vertrouwde arts. Als je geen vertrouwen (meer) hebt in de behandeling van je huisarts, kun je ervoor kiezen over te stappen naar een andere huisarts. 

Vergoeding second opinion

Je hebt altijd recht op een second opinion van een andere huisarts. De kosten worden vergoed uit de basisverzekering, maar vallen wel onder het verplichte eigen risico. Bij je zorgverzekeraar kun je navragen of er nog andere voorwaarden gelden voor een second opinion. Mogelijk vergoedt de verzekering alleen de kosten als je naar een arts gaat met wie de verzekeraar een contract heeft. Voor vergoeding heb je altijd een verwijzing nodig van je huisarts en een kopie van het medisch dossier. Je huisarts kan het dossier ook digitaal doorsturen naar de andere arts.

Een second opinion vragen

Je hebt dus altijd recht op een second opinion. Maar hoe regel je zo’n tweede mening nu? Omdat je huidige huisarts jullie arts blijft, vraag je de second opinion bij hem aan. Hij zal er niet van schrikken en je beledigt hem niet door dit te vragen. Samen met jou kan hij een huisarts zoeken die wellicht meer ervaring heeft met dementie. De huisarts geeft je dan meteen een verwijzing voor de verzekering en kan ervoor zorgen dat de andere huisarts de juiste medische gegevens krijgt.

Ik heb op mijn eentje een tweede gesprek met mijn huisarts gevoerd. Toen bleek me dat die het ook lastig vond de diagnose goed te stellen. Samen hebben we gezocht naar iemand die meer ervaring met dementie had.

Marjan (74)

Bereid je goed voor

Als je voor een second opinion naar een vreemde huisarts gaat, bereid je gesprek dan goed voor:

 • Gebruik eventueel de antwoorden en de uitslag van de geheugentest om duidelijk te maken waarover jij je zorgen maakt. Noem er voorbeelden bij en neem deze informatie mee naar de huisarts. Een dagboek kan je helpen om voorbeelden te vinden;
 • Let vooral op de signalen anders dan vergeetachtigheid. Zet op papier wat er veranderd is ten opzichte van bijvoorbeeld een jaar geleden:
  • Hoe goed kan je naaste nog gesprekken voeren en volgen? Kan ze zich nog voldoende uitdrukken en verstaanbaar maken of valt ze steeds in herhaling?
  • Doet je naaste rare dingen, zoals eieren in de vriezer leggen of vuile kopjes in de servieskast zetten?
  • Verlopen jullie vakanties anders dan vroeger? Kunnen jullie nog activiteiten plannen?
  • Hoe gaat het met de dagelijkse handelingen als aankleden, koffie zetten en de financiën? Trekt je naaste wel eens twee verschillende schoenen aan?
  • Kan je naaste zich nog nieuwe vaardigheden eigen maken? Lukt koffie zetten met het nieuwe koffieapparaat?
  • Is het karakter van je naaste verandert ten opzichte van bijvoorbeeld een jaar geleden?
 • Vraag advies aan thuiszorg of wijkverpleegkundige. Wat vinden zij ervan?
 • Vraag om een dubbel consult. De huisarts heeft dan meer tijd voor je.

Bepaalde ziektes kunnen gepaard gaan met dezelfde symptomen als dementie. Zo kan een depressie geheugenklachten veroorzaken. Karakterveranderingen kunnen samenhangen met een burn-out of een andere psychische aandoening. Hoe duidelijker jij kunt aangeven waarom je bij je naaste aan dementie denkt, hoe beter de huisarts de symptomen kan beoordelen. Zit er dementie in de familie? Zeker als het gaat om iemand van nog geen 65 jaar, is dat belangrijke informatie.

Huisarts

Marieke is huisarts en gepromoveerd op diagnostiek naar dementie in de eerstelijn. Zij werkte mee aan de Standaard Dementie van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Stel je vraag >
Gerelateerde artikelen:
0 reacties
Gerelateerde artikelen: