De inhoud wordt geladen...
Doorliggen heet ook wel decubitus. Het komt voor bij mensen in de latere fase van dementie. Een doorligplek ontstaat op de plek waar je lichaam steunt op de ondergrond. Dat kan een matras zijn, maar ook een (rol)stoel. Het gebeurt als er lange tijd te weinig bloed naar dat deel van het lichaam stroomt. Je ziet eerst een blauwe of rode plek. Doe je niets, dan sterft de huid af en krijg je een pijnlijke wond.
Liggend in bed kun je doorligplekken krijgen bij de billen, hielen, enkels, schouders en heupen. Zittend ontstaan ze vaak op de zitbotjes en het stuitje. Doorligplekken kunnen op ieder lichaamsdeel ontstaan.
Door dementie beweeg je soms minder. Dat komt door de schade in de hersenen. Als je gezond bent, denk je er niet eens over na: je draait je af en toe om in bed. Of je gaat anders in je stoel zitten. Heb je dementie, dan krijgen je hersenen dat seintje niet meer. Dan zit of lig je lang in dezelfde houding, zonder dat je het beseft. Helemaal als je ook een andere ziekte of aandoening hebt waardoor je minder kunt bewegen.
Zorg je voor iemand met dementie die veel in dezelfde houding zit of ligt? Dan is het belangrijk dat je de huid regelmatig controleert. Een beginnende doorligplek is een rode vlek die niet verdwijnt. Ook niet na een paar uur.
Let ook op of de huid dikker wordt. Het kan lijken alsof er een grote blaar ontstaat. Kijk goed of de huid dikker wordt op een bepaalde plek. Een doorligplek voelt warm aan. Het lijkt of er iets hards onder de plek zit.
Doorligplekken zijn pijnlijk. Mensen in een latere fase van dementie kunnen vaak niet duidelijk maken dat ze pijn hebben. Denk je dat iemand doorligplekken heeft? Waarschuw altijd de huisarts of thuiszorg. Wacht het niet af. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter.
Een doorligplek geneest langzaam. Een doorligwond nog langzamer. Hoe eerder je iets doet, hoe beter. Denk aan de volgende stappen:
Denk ook eens aan ergotherapie. Een ergotherapeut kan meedenken over manieren om doorligplekken te voorkomen. Je kunt de huisarts vragen om een doorverwijzing.
Doorligplekken in bed voorkomen:
Doorligplekken in de stoel voorkomen:
Heb jij een vraag over behandeling of ziekteverloop? Arts Hein en andere experts staan voor je klaar om je vragen per mail te beantwoorden.
Hein, Arts