Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Gewichtsproblemen bij dementie

Misschien merk je dat je naaste met dementie dikker wordt of veel afvalt. De dementie maakt haar vatbaarder voor te veel of juist te weinig eten en drinken. Beide verschijnselen zijn slecht voor haar gezondheid.

Overgewicht

Je naaste kan vergeten te eten, maar ze kan ook de neiging hebben extreem veel (zoetigheid) te eten. De dementie tast haar smaak aan en die kan zomaar veranderen van hartig naar zoet. Ook mensen met frontotemporale dementie hebben vaak de neiging veel te snoepen of overmatig (dwangmatig) te eten.

Hoe kun je je naaste helpen om overgewicht te voorkomen?

 • Zorg dat ze zich niet verveelt of eenzaam voelt;
 • Zet gezonde snacks binnen handbereik: stukjes fruit bijvoorbeeld;
 • Verstop of verwijder snoep, chocola en koekjes;
 • Zorg voor voldoende beweging, dat wekt gezonde eetlust op.

Heeft je naaste extreme eetgewoontes waardoor ze weinig gevarieerd eet en veel aankomt, vraag dan bij de huisarts om een verwijzing naar een diëtist.

Ondervoeding en uitdroging

Ondervoeding en uitdroging vormen grote gezondheidsrisico’s voor je naaste met dementie. Valt ze zonder aanwijsbare reden snel af, dan moet je serieus rekening houden met ondervoeding. Drinkt ze weinig, dan is uitdroging een reëel gevaar. Als je naaste ondervoed is, dan is ze vatbaarder voor infecties, ontstekingen, verzwakte spieren en moeheid. Uitdroging kan zelfs levensbedreigend zijn. Alle reden dus om alert te zijn op het voorkomen van ondervoeding en uitdroging.

Oorzaken van ondervoeding

We spreken van ondervoeding als je naaste een

BMI (Body Mass Index)

BMI (Body Mass Index)

BMI (Body Mass Index) is een manier om te meten of je een gezond gewicht hebt. Je BMI geeft de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte. Ben je naar verhouding te licht voor je lengte, dan is er sprake van ondergewicht en moet je alert zijn op ondervoeding. Andersom kun je te zwaar zijn voor je lengte en is er sprake van overgewicht. We spreken van overgewicht bij een BMI boven de 25.

heeft van minder dan 20 of een niet gepland gewichtsverlies heeft van vier kilo in zes maanden tijd. Ondervoeding ontstaat door te weinig voedzaam eten. Er zijn veel redenen waarom je naaste te weinig eet. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 • Vergeten te eten;
 • Vermoeidheid;
 • Gebrek aan beweging;
 • Constipatie, moeizame stoelgang;
 • Verandering van smaak;
 • Afleidende of stressvolle omgeving;
 • Moeite met kauwen en slikken.

Raadpleeg altijd je huisarts als je vermoedt dat je naaste ondervoed dreigt te raken. Lees de tips voor het helpen bij eten en drinken om gezond eten voor jou en je naaste makkelijker te maken.

Oorzaken van uitdroging

Bij je naaste kan de dorstprikkel verdwijnen door ouderdom en dementie. Hierdoor merkt ze niet dat ze dorst heeft en denkt ze er niet aan om te drinken. Ook braken, diarree en perioden met warm weer kunnen uitdroging veroorzaken.

De aanbevolen hoeveelheid vocht is 1,7 liter per dag. Dit is niet alleen water. Ook melk, yoghurt, smoothies, ijsjes, fruit en pap dragen bij aan voldoende vocht. Koffie en thee lessen ook de dorst, maar de cafeïne zorgt ervoor dat het vocht sneller het lichaam weer verlaat. Te weinig vocht leidt tot hoofdpijn en spierkrampen. Veel te weinig vocht levert al snel een levensbedreigende situatie op. Bel altijd de huisarts als je ziet dat je naaste te weinig drinkt of door ziekte het vocht niet binnen kan houden.

Lees de tips voor het helpen bij eten en drinken om voldoende drinken voor jou en je naaste makkelijker te maken.

2 reacties
Tonen: Nieuwste reacties