Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Problemen met eten en drinken

In het beginstadium van dementie heeft je naaste waarschijnlijk nog weinig problemen met eten en drinken. Ze kan wel vergeten te eten of juist extreem veel (zoet) eten. Eetproblemen ontstaan vaak bij het vorderen van de ziekte.

Het belang van eten en drinken

Het lijkt een open deur, maar goed eten en drinken is belangrijk voor je naaste met dementie. Een gezond en gevarieerd dieet versterkt haar gezondheid en kwaliteit van leven. Ze is dan minder vatbaar voor ontstekingen, gewichtsverlies, slappe spieren en vermoeidheid.

Als je naaste te weinig drinkt en vergeet te eten of te weinig eet, loopt ze het risico op uitdroging en ondervoeding. Dat zijn serieuze bedreigingen voor haar gezondheid. Zodra je merkt dat je naaste  zonder duidelijke oorzaak meer dan vier kilo afvalt in een halfjaar, moet je rekening houden met ondervoeding. Om uitdroging te voorkomen wordt aangeraden minimaal 1,7 liter per dag te drinken. Braken, diarree en warm weer kunnen ook snel tot uitdroging leiden.

Problemen met eten en drinken

Problemen met eten en drinken komen veel voor bij mensen met dementie. Dat komt niet altijd door dementie. Maar het is wel belangrijk er iets aan te doen.

Eetproblemen herken je onder andere aan:

 • Moeite met kauwen of slikken;
 • Moeite met het bepalen van de temperatuur van het eten;
 • Heel langzaam eten;
 • Veel aansporing nodig hebben om te eten;
 • Het niet meer herkennen van eten en drinken.

Wil je een oplossing voor de eetproblemen van je naaste vinden, kijk dan ook naar haar levensgeschiedenis en (eet)gewoontes. Die kunnen je helpen of inzicht geven.

Voor mijn vader prakte ik echt alles door elkaar. Ik weet niet, maar ik denk dat ze dat vroeger thuis zo deden. Het zag er onsmakelijk uit, maar hij at het.

Tanja (56) 

Slechte eetlust

Het is altijd verstandig om bij eetproblemen van je naaste de huisarts te raadplegen. Die kan nagaan of de eetproblemen samenhangen met de dementie of bijvoorbeeld te maken hebben met ontstoken tandvlees of een slecht zittend gebit. Ook een beroerte, een longontsteking, een hartinfarct en medicijnen kunnen problemen met kauwen en slikken veroorzaken. 

Waar kun je aan denken bij een slechte eetlust?

 • Slechte eetlust kan een signaal zijn van somberheid of depressiviteit;
 • Misschien kan je naaste niet meer vertellen waar ze zin in heeft en wat ze lekker vindt;
 • Misschien heeft ze pijn in haar mond of buik;
 • Als je naaste moe is, is eten een zware opgave;
 • Medicijnen kunnen verminderde eetlust als bijwerking hebben;
 • Passiviteit en weinig beweging wekken weinig eetlust op;
 • Constipatie is een veelvoorkomend probleem, dat de eetlust verminderd.

Als het niet door de dementie komt, kan het eetprobleem meestal worden opgelost. Maar als de dementie erger wordt, worden de problemen met eten en drinken ook ernstiger. Je naaste heeft dan steeds meer hulp nodig om dagelijks voldoende voedingsstoffen en vocht binnen te krijgen. Lees daarom ook het artikel Tips voor het helpen bij het eten en drinken.

0 reacties