Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Het verloop van Lewy body dementie

Omdat deze vorm van dementie nog niet zo lang bekend is en de ziekteverschijnselen deels vergelijkbaar zijn met de ziekte van Parkinson en Alzheimer, is het verloop van Lewy body dementie minder duidelijk te schetsen.

De eerste verschijnselen

In een vroeg stadium is het erg lastig om Lewy body dementie te herkennen. De geestelijke en lichamelijke klachten zijn heel divers, onduidelijk en wisselen van uur tot uur en van dag tot dag. Bij de meeste mensen met Lewy body begint de ziekte met kleine veranderingen in het doen en laten. Vaak heeft je naaste lange tijd last van vergeetachtigheid en concentratiestoornissen. Deze verschijnselen passen niet volledig in het plaatje van de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Parkinson. Slechte periodes worden vaak afgewisseld met periodes van helderheid. Je naaste beseft dan dat er iets aan de hand is en dat kan leiden tot frustratie, onmacht en stress.


Toenemende klachten

Ook in een later stadium van de ziekte kan je naaste nog heldere periodes hebben. Op zulke momenten kan ze bang en depressief worden, omdat ze beseft dat ze nooit meer de oude zal zijn. Geleidelijk worden de fysieke klachten zoals loopstoornissen, verkrampingen en stijfheid, ernstiger. Ook kan ze last krijgen van angsten en depressiviteit, hallucinaties en wanen, nachtmerries en gedragsveranderingen.

‘Toos is er vast van overtuigd dat er kleine blauwe mannetjes onder de kast wonen. Daar gaat ze soms gezellig mee zitten kletsen. Heel ontregelend.’

Cor (78)

Het kan voorkomen dat de persoonlijkheid van je naaste totaal verandert, of dat bestaande karaktertrekken juist worden uitvergroot. In het algemeen zal ze haar emoties steeds minder in de hand hebben. Ze kan boos en rusteloos gedrag vertonen en plotseling gaan schreeuwen. Net als bij andere vormen van dementie, zal je naaste zich meer en meer terugtrekken en de oriëntatie op de wereld om haar heen geleidelijk kwijtraken.

Het tempo van achteruitgang

De achteruitgang bij Lewy body dementie verloopt meestal sneller dan die bij de ziekte van Alzheimer. Je naaste kan binnen een jaar veranderen van een betrekkelijk gezond iemand, die af en toe eens valt en wat traag is, in iemand die in een rolstoel zit en ernstige dementie heeft.

De meeste mensen met Lewy body overlijden vijf tot twaalf jaar nadat de diagnose is gesteld.

forum

Ervaringen delen over Lewy Body dementie

Heeft je naaste Lewy Body dementie en heb je een vraag of ervaring die je wilt delen?

Ga naar het forum
0 reacties