Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Het verloop van vasculaire dementie

Vasculaire dementie wordt vaak veroorzaakt door hersenbeschadiging na een beroerte of een reeks kleine beroertes (TIA's). Het ziekteverloop is vaak grillig.

De eerste verschijnselen

Kenmerkend voor vasculaire dementie is dat de ziekte plotseling begint en stapsgewijs verloopt. Tussendoor kan je naaste periodes hebben waarin ze beter functioneert. Welke verschijnselen als eerste optreden en hoe duidelijk deze zijn, hangt vooral af van waar en hoe ernstig de bloedvaten in de hersenen zijn getroffen bij de 

beroerte.

Beroerte

Als de bloedvoorziening naar een deel van de hersenen stopt, sterft dat deel van de hersenen af door zuurstofgebrek. Dit noemen we een herseninfarct of beroerte. In medische termen heet dit een CVA (cerebraal vasculair accident). Een beroerte kan worden veroorzaakt door verstopping van een bloedvat of het knappen van een bloedvat in de hersenen.

In het begin heeft je naaste misschien nauwelijks of geen last van geheugenproblemen of persoonlijkheidsveranderingen. Ze kan dingen ineens trager doen of zeggen. Misschien heeft ze moeite om op bepaalde woorden te komen, of om over te schakelen van het ene onderwerp op het andere. Onhandigheid en moeite om het overzicht te houden of een planning te maken, horen ook bij de eerste verschijnselen van deze vorm van dementie.

‘Als ik een afspraak met pa wilde maken, kon hij eerst zijn agenda niet vinden, dan zijn pen, en vervolgens overzag hij niet wanneer we zouden kunnen komen. Dat was vroeger nooit zo.’

Marcel (43)

Grillig verloop

De achteruitgang bij vasculaire dementie is niet zo geleidelijk als bijvoorbeeld bij de ziekte van Alzheimer. Het verloop is vaak grillig, stapsgewijs, met min of meer acute momenten van verslechtering en gedeeltelijke verbetering. Dit kan soms van dag tot dag verschillend zijn.

Na een nieuwe beroerte kunnen de verschijnselen plotseling verergeren, om daarna weer een tijd stabiel te blijven. Je naaste kan jarenlang stabiel blijven omdat er zich geen nieuwe herseninfarcten voordoen. Het verbeteren van de lichamelijke conditie door bijvoorbeeld het behandelen van een te hoge bloedsuiker of bloeddruk, kan het geheugen soms zelfs weer iets verbeteren.

Kenmerkend voor vasculaire dementie is ook dat het je naaste geleidelijk meer moeite zal kosten om informatie uit het geheugen op te roepen. Ze herkent deze informatie wel als je haar meerdere keuzes geeft. Het oproepen van namen van de kinderen lukt bijvoorbeeld niet, maar als een verzorgende vraagt: ‘Hoe was het ook alweer, uw dochter heet Jos en uw schoondochter Emma, of was het andersom?’ weet ze feilloos wie haar dochter is en wie haar schoondochter.

Tot in een laat stadium blijven de persoonlijkheid van je naaste en haar emotionele reacties normaal. Hierdoor is ze zich meer bewust van haar ziekte en vatbaarder voor depressies dan iemand met alzheimer. Uiteindelijk zullen de geheugenproblemen het ziektebesef overschaduwen.

‘Mieke vond het vooral vreselijk om te merken dat ze verjaardagen van de kleinkinderen ging vergeten. En later ook hun namen.’

Jaap-Erik (73)

Latere fases

Als je naaste vasculaire dementie heeft, betekent dat meestal ook dat de bloedvaten in het hele lichaam minder goed zijn. De algehele conditie is vaak slechter. Uiteindelijk zal ze waarschijnlijk moeten worden opgenomen in een verpleeghuis. In het verpleeghuis is het na verloop van tijd steeds moeilijker om onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van dementie.

De levensverwachting bij vasculaire dementie loopt uiteen. Gemiddeld leven mensen nog vijf jaar na de diagnose. De levensverwachting is afhankelijk van leeftijd, ernst van de ziekte en de aanwezigheid van andere ziektes. Een fatale beroerte of hartinfarct is meestal de reden van overlijden bij vasculaire dementie.

0 reacties