Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Financiële hulp en ondersteuning

Je naaste zal steeds meer moeite krijgen om overzicht op haar financiën te houden. Als jij altijd al degene was die zich met deze zaken bezighield, verandert er wat dat betreft niet zo veel. Deed ze dat altijd zelf, dan is het nodig dat iemand anders nu haar geldzaken gaat beheren. Verschillende organisaties bieden hulp en advies. Je moet je bovendien goed laten informeren over de financiële consequenties van de ziekte van je naaste. 

Administratieve hulp door vrijwilligers

Organisaties als Humanitas, Sociaal Raadsliedenwerk, Stichting Welzijn of het Landelijk Steunpunt Thuisadministratie, bieden gratis advies en ondersteuning bij de zogenoemde ‘thuisadministratie’. Op ouderenwegwijs.nl vind je een overzicht van hun diensten en de bijbehorende contactgegevens. 

Maak gebruik van bestaande regelingen

De ziekte van je naaste kan financieel ingrijpende gevolgen hebben. De aanschaf van hulpmiddelen, de eigen bijdragen en mogelijk het verlies van werk kunnen veel geld kosten. Wellicht komt je naaste in aanmerking voor landelijke en/of gemeentelijke regelingen, extra aftrekposten of bijzondere bijstand. Verschillende organisaties hebben overzichten waarmee je op een makkelijke manier kunt uitzoeken op welke regelingen je (naaste) misschien een beroep kan doen.

  • ‘Bereken uw recht van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Deze online dienst geeft een overzicht van landelijke en gemeentelijke regelingen waar je naaste mogelijk recht op heeft;
  • Meerkosten.nl is een website van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG Raad) in samenwerking met de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) en Mee Nederland. De website geeft informatie over regelingen die mogelijk (gedeeltelijk) extra kosten door ziekte kunnen compenseren.

Financiële problemen na opname in verpleeghuis

Wanneer je naaste nog niet met pensioen is, kostwinner was, of nog hoge financiële lasten heeft, kan opname in een verpleeghuis financiële problemen met zich meebrengen. Bespreek dit met de maatschappelijk werker van het verpleeghuis. Deze kan je adviseren en eventueel doorverwijzen. In sommige gevallen is bijzondere bijstand een mogelijkheid.

Financiële ondersteuning van mantelzorgers

Als jij voor je naaste met dementie zorgt, kun je te maken krijgen met verminderde inkomsten en extra uitgaven. Je gaat misschien minder werken en krijgt bijvoorbeeld te maken met hogere telefoon- en reiskosten. Als jullie samen een huishouden vormen, krijg je te maken met extra zorgkosten, zoals de eigen bijdrage voor de Wmo. Om mantelzorgers tegemoet te komen, biedt de overheid verschillende vergoedingen en vrijstellingen.

Op MantelzorgNL lees je meer over regelingen rondom vergoedingen, eigen bijdragen, persoonsgebonden budget (pgb) en belastingen: waar kom je voor in aanmerking, hoe vraag je de tegemoetkoming aan, wie kan je daar eventueel bij ondersteunen? Het kan nooit kwaad om te controleren of je voor bepaalde regelingen in aanmerking komt: ze zijn tenslotte bedoeld om je te helpen.

PGGM Pensioenexpert

Marc is een ervaren pensioenadviseur. Hij helpt je dan ook graag op weg om het juiste antwoord op jouw pensioenvraag te vinden.
 

Stel je vraag >
0 reacties