Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Financiële uitbuiting voorkomen bij dementie

Je naaste met dementie is door haar ziekte kwetsbaarder voor mensen die misbruik willen maken van haar situatie. Verkopers aan de deur, op straat of via de telefoon, familieleden die geld nodig hebben en aanbiedingen in winkels zijn voor je naaste moeilijk te weerstaan, zeker als er enige druk wordt uitgeoefend. Je kunt soms onverantwoorde uitgaven terugdraaien en je naaste beschermen tegen uitbuiting.

Eenvoudige oplossingen voor grote problemen

Je naaste kan zeer impulsief aankopen doen die ze niet nodig heeft. Vooral in het beginstadium van dementie, als zij alleen thuis is bijvoorbeeld, kan ze aan de deur of telefonisch zaken aanschaffen zonder dat jij hier weet van hebt. Dit kan financieel nare gevolgen hebben. Met een paar eenvoudige maatregelen voorkom je aanschaffen die later lastig terug te draaien zijn.

'Mijn moeder is een echte shopaholic, ze wordt blij van dingetjes kopen. Soms neem ik stiekem wat spullen van haar mee en die verkoop ik dan weer via Marktplaats.'

Daphne (38)

Wat kun je doen?

  • Als je naaste iets koopt aan huis, tijdens een demonstratie, op straat of via internet van meer dan € 50, dan heeft ze wettelijk recht op veertien dagen bedenktijd. Binnen die tijd kun jij de verkopende partij een brief sturen waarin je afziet van de aankoop. Je hoeft geen reden op te geven, maar je naaste zal de brief moeten ondertekenen als ze nog tekenbevoegdheid heeft. De bedenktijd gaat in op het moment dat je de verkoopovereenkomst ontvangt. Kijk voor meer informatie en voorbeeldbrieven op de website van consuWijzer.
  • Schrijf je naaste met haar telefoonnummer in bij het bel-me-niet register. Dit voorkomt vervelende verkooptelefoontjes.
  • Blokkeer via de telefoonprovider alle 0900-servicenummers zodat je naaste niet zelf nummers kan bellen die geld kosten.
  • Plak een sticker op de deur die vermeldt dat je naaste niet aan de deur koopt (colportage). Dit is geen wettelijk middel om je naaste te beschermen, maar het is wel een signaal aan verkopers die langs de deuren gaan. Je kunt de stickers eenvoudig via internet bestellen
  • Heeft je naaste dingen in een winkel gekocht die je niet meer terug kunt brengen? Verkoop ze dan op Marktplaats, dan komt het geld op die manier (gedeeltelijk) weer terug.
  • Als jij denkt dat de tijd er rijp voor is, kun je je naaste beschermen tegen uitbuiting door bewind aan te vragen of haar onder curatele te laten stellen. In beide gevallen neem jij, iemand anders uit haar naaste omgeving of een professionele bewindvoerder, de verantwoordelijkheid voor de financiën van haar over. Let wel: alleen met curatele kun je alle aankopen van je naaste terugdraaien. Je leest hier meer over in het artikel ‘Financiële zaken regelen voor iemand met dementie’.
  • Vermoed je dat iemand financieel misbruik maakt van je naaste? En weet je niet wat je moet doen? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Zij geven advies en kunnen je helpen bij het inschakelen van de juiste (professionele) hulp.  
0 reacties