Terug naar geld
Informatie
geschatte leestijd 2 min

Helpen bij het omgaan met geld

Het is vaak een van de eerste tekenen van dementie: moeite met het beheren van de financiën. Je naaste betaalt bijvoorbeeld een rekening niet of juist dubbel. Ze raakt pasjes kwijt, weet niet meer hoe ze moet pinnen, pint meer dan gebruikelijk of vermijdt heel slim de gesprekken over geldzaken.

Risicovol gedrag

Dementie maakt je naaste kwetsbaar als het gaat om geld. Ze verliest het inzicht in de waarde van geld, kan het niet meer tellen en weet niet meer hoeveel geld ze heeft en wat ze uitgeeft. Het geld raakt soms op voordat iemand het in de gaten heeft.

De vergeetachtigheid en het gebrek aan inzicht van je naaste maken haar ook kwetsbaar voor misbruik. Zo kan ze zomaar grote sommen geld weggeven aan wildvreemden of aan familieleden in geldnood. Je moet je naaste beschermen tegen dit soort risico’s. In het artikel Financiële uitbuiting voorkomen lees je tips over hoe je misbruik kunt voorkomen.

Regel op tijd een volmacht

Het is verstandig om meteen na de diagnose een volmacht te regelen. Doe dit snel, omdat je naaste wilsbekwaam moet zijn voor het plaatsen van haar handtekening onder de volmacht. Wacht je te lang, dan krijg je dit niet meer voor elkaar bij een notaris en moet je naar de kantonrechter. Zonder volmacht kun je haar bankzaken misschien wel online regelen, maar ben je niet beschermd. Het mag niet van de bank en als het misgaat, krijg je niets terug en zal de bank de rekening blokkeren.

Ook in het nare geval dat je naaste zonder partner achterblijft, is het verstandig een volmacht vooraf goed te regelen. 

Het is een paar keer misgegaan, dus nu betaal ik het brood vooruit. Mijn man hoeft het dan alleen maar op te halen. Daar is niks minderwaardigs aan

Ria (68)

Soms is het raadzaam om je naaste met dementie onder bewind of curatele te stellen. Vooral bij frontotemporale dementie (FTD) is curatele aan te raden. Dat is van belang vanwege het impulsieve en ongeremde handelen waarmee deze ziekte vaak gepaard gaat. Niet alleen voor je naaste zelf, maar voor iedereen die de dupe kan worden van uitgaven die haar budget ver te boven gaan.

Doe automatisch wat automatisch kan

Regel zodra je een volmacht hebt zoveel mogelijk betalingen automatisch. Dat is heel makkelijk te organiseren met vaste lasten en verzekeringen. Online kun je goed in de gaten houden wat je naaste uitgeeft en waaraan. Zie je dat er geld ontbreekt, controleer dan of ze misschien contant geld ergens in huis heeft verstopt. Beperk haar kredietlimiet zodat ze niet méér uit kan geven dan er op haar rekening staat.

De vader van Marjolijn heeft dementie en verloor al snel het overzicht in zijn financiën. In onderstaande video vertelt Marjolijn hoe zij samen met haar zussen deze praktische zaken van haar vader overnam. 

"Praktische zaken om te regelen in huis"

Documenteer zorgvuldig

Het gebeurt helaas maar al te vaak dat je als mantelzorger de schuld krijgt van geldzaken die fout gaan. Je naaste kan heel wantrouwend zijn en bijvoorbeeld denken dat jij geld van haar steelt. Dit kan binnen families veel spanningen geven. Houd daarom de financiële administratie goed bij, zodat je altijd kunt aantonen wat er met haar geld gebeurt. Bij onenigheid binnen de familie is het raadzaam een professionele vertegenwoordiger (gevolmachtigde) aan te stellen via een levenstestament.

Geef je naaste voldoende contant geld voor inkopen, maar niet meer dan ze probleemloos kwijt kan raken. Bewaar haar pinpas op een veilige plek en geef haar die alleen als ze hem nodig heeft. Je kunt de opnamelimiet van de pinpas aanpassen zodat ze geen buitensporige uitgaven of aankopen kan doen.

PGGM Pensioenexpert

Marc is een ervaren pensioenadviseur. Hij helpt je dan ook graag op weg om het juiste antwoord op jouw pensioenvraag te vinden.
 

Stel je vraag >
0 reacties