Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Geloofsbeleving en dementie

Voor jou als mantelzorger en voor je naaste met dementie kan geloofsbeleving belangrijk zijn. Wat zijn jouw krachtbronnen? Hoe help je jouw naaste om haar geloof te beleven?

Wat jij doet in de zorg voor je naaste is méér dan helpen bij de dagelijkse handelingen. Waarom heb je (een deel van) de mantelzorg op je genomen? Dat zal wellicht uit liefde voor je naaste zijn, maar soms ook uit plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel.

Als de zorg voor je naaste zwaar wordt, is het goed mogelijk dat je jezelf de vraag stelt: waar doe ik het voor? Wat heeft het leven mij nog te bieden? Op zulke momenten kan het helpen om stil te staan bij de vraag: wat zijn mijn krachtbronnen? Waar haal ik inspiratie vandaan?

Geloof als bron van kracht en inspiratie

Geloof speelt voor veel mensen een belangrijke rol. Natuurlijk gaat het om allerlei vormen van geloof. Daar waar het woord geloof staat, kun je jouw eigen geloofsbeleving invullen.

Voor veel mensen is het geloof een grote troost en steun. Vaak zit het diep geworteld en biedt het een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ook voor je naaste kan het geloof veel aanknopingspunten bieden. De oude, vertrouwde woorden, liederen en rituelen worden nog heel lang herkend.

'Nelleke en ik gaan nog elke zondag samen naar de kerk. Nelleke geniet van de muziek en ik voel me weer even opgenomen in een groter geheel.' 

Rinus (83)

Samen thuis het geloof beleven

Hoe kan je je naaste helpen om haar geloof te beleven? Op een gegeven moment zal het te vermoeiend worden om een bijeenkomst bij te wonen. De vele mensen, de indrukken, de geluiden en de soms lange zit, vragen dan te veel inspanning. Om te voorkomen dat jullie worden gemist, kun je ervoor kiezen bepaalde mensen van de geloofsgemeenschap te informeren over de ziekte van je naaste. Nodig hen eens uit om langs te komen. In de vertrouwde omgeving thuis kan er dan veel worden gedaan om samen met je naaste jullie geloof te beleven. Misschien willen ze je naaste wel voorlezen uit de Bijbel of Koran.

'Medewerkers brengen vader naar de dienst beneden in het verzorgingshuis. Gelukkig kan dat.'

Pieter (45)

Tegenwoordig is het vaak mogelijk om via de televisie diensten te kijken of via internet uitzendingen terug te kijken. Bijvoorbeeld via npostart.nl. Of volg op YouTube de online vieringen van Tim van Iersel. Samen kun je dan genieten van zang, meedoen in gebed en luisteren naar wat een voorganger vertelt. Vooral muziek en zang geven rust en een vertrouwd gevoel. Via sites als Spotify en YouTube kun je de favoriete (geestelijke) muziek van je naaste vinden.

Geestelijk verzorger thuis

Woont je naaste thuis en wil ze in gesprek met een geestelijk verzorger? Dan kun je een geestelijk verzorger aan huis laten komen. Als je naaste ouder is dan 50, dan worden meestal een aantal gesprekken vergoed via het Centrum voor Levensvragen. Kijk voor meer informatie, namen en adressen op: de website van Geestelijke Verzorging Nederland.

Vragen over het geloof?

Heb je vragen over zingeving en geloofsbeleving? Stel deze dan hieronder aan Tim van Iersel. Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij schreef het boek Godvergeten. Gedachten over geloof en dementie. Tim organiseert daarnaast regelmatig diensten speciaal voor mensen met dementie. 

Geestelijk verzorger / ethicus

Tim is geestelijk verzorger en ethicus. Hij helpt je graag verder met vragen over het omgaan met verlies (nu en later), zingeving of dilemma’s bij dementie.
 

Stel je vraag >
0 reacties