Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Tips om contact te maken tijdens een delier

Door een delier kan je naaste anders reageren dan je van haar gewend bent. Onderstaande tips helpen bij het maken van contact.

Bij een delier gaat je naaste plotseling geestelijk achteruit. Ze is verward, kan ineens angstig en onrustig zijn en misschien ziet ze dingen die er niet zijn. Een delier heeft een lichamelijke oorzaak. Als je een delier vermoedt, is het belangrijk om altijd een arts in te schakelen. Hij kan dan de achterliggende oorzaak achterhalen en behandelen.

Je wilt voorkomen dat je naaste nog erger in de war raakt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om haar te helpen:

  1. Controleer of je naaste weet wie je bent. Zo niet, noem dan je naam en vertel in welke relatie je tot haar staat.
  2. Controleer of ze weet waar ze is. Als ze niet weet waar ze is, vertel haar dat dan.
  3. Spreek rustig en in korte, duidelijke zinnen. Stel eenvoudige vragen.
  4. Zorg voor rust: zet de radio of televisie uit en let erop dat je naaste hulpmiddelen als haar bril of gehoorapparaat gebruikt. Zo vergroot je haar mogelijkheden om te focussen.
  5. Je aanwezigheid op zich geeft vaak al steun. Hou gewoon haar hand vast.
  6. Ga niet mee met de waanideeën van je naaste, of met de dingen die ze ziet of hoort die haar bang of onrustig maken. Spreek haar niet tegen, maar maak wel duidelijk dat jouw waarneming anders is. Heeft dat geen effect, hou er dan over op. Maak er geen ruzie over.
  7. Soms kunnen waanideeën of dingen die ze ziet prettig voor haar zijn en haar rust geven. Probeer te accepteren dat zij ziet wat ze ziet. Probeer in zo’n situatie samen met haar te genieten.
  8. Praat met je naaste over geliefde personen en prettige gebeurtenissen van vroeger. Bekijk samen foto’s en haal herinneringen op aan vroeger.
  9. Lees ook de tips over omgaan met waanbeelden en hallucinaties.

Heb jij nog meer tips? Laat ze hieronder achter in een reactie. Samen weten we meer.

0 reacties