Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Het bedienen van apparaten (opnieuw) aanleren

Al in een vroeg stadium van dementie kan het voorkomen dat je naaste niet goed meer weet hoe ze een apparaat moet bedienen. Ze zet het gasfornuis aan zonder de vlam aan te steken. Eieren kookt ze in de waterkoker. En hoe werkt zo’n Senseo? Zet je daar koffie mee?

Wasgoed in de vaatwasser

Je naaste met dementie krijgt steeds meer moeite met apparaten bedienen. Dat komt omdat de afzonderlijke delen van haar hersenen weliswaar nog goed functioneren, maar het samenbrengen van de informatie niet meer lukt. Ze weet hoe ze een knop in moet drukken, maar de functies van de verschillende knoppen op bijvoorbeeld de afstandsbediening, zijn voor haar onduidelijk. Ze kan ook apparaten voor een verkeerd doel gebruiken. Wasgoed belandt in de vaatwasser en met de telefoon probeert ze de televisie aan te zetten.

Als je het water direct in het filter giet in plaats van in het reservoir aan de achterkant, ja dan krijg je geen koffie

Marijke (66)

Voor haar waardigheid is het belangrijk dat je naaste zo lang mogelijk zelfstandig apparaten kan bedienen. Daarbij staat de veiligheid altijd voorop. Je kunt veel doen om het voor haar makkelijker te maken.

Wat kun je doen om haar te helpen met apparaten?

Soms moet je haar beschermen en apparaten wegdoen of verstoppen. Als je naaste alleen woont, neem dan haar veiligheid als uitgangspunt. Een huiselijk ongeluk kan grote gevolgen hebben en zit in een klein hoekje.

  • Een elektrische grasmaaier is levensgevaarlijk als je niet voortdurend let op het snoer. Maai samen het gras, laat het iemand anders doen of schaf een snoerloze maaier aan. Berg de grasmaaier met snoer zo op dat je naaste er niet bij kan.
  • Plak een eenvoudige gebruiksaanwijzing op apparaten. Vertel daarin stap voor stap wat ze moet doen en markeer de aan- en uitknoppen heel duidelijk met bijvoorbeeld stickers.
    Bekijk ter inspiratie onderstaande video. In deze video zie je hoe een vrouw met dementie opnieuw leert koffie zetten voor haar medebewoners in het verpleeghuis. 

    Mevrouw Verlaan leert koffie zetten
    (Op)nieuw geleerd, oud gedaan
  • Te korte of te lange snoeren kunnen heel gevaarlijk zijn.
  • Keramische-, elektrische- en inductiekookplaten kun je beveiligen zodat ze automatisch uitgaan. Voor gaskookplaten zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar om ongelukken te voorkomen. Lees het artikel Veilig koken voor meer informatie.
  • Er zijn eenvoudige afstandsbedieningen en telefoons in de handel. Kijk op hulpmiddelenwijzer.nl voor een overzicht. Let bij het maken van een keuze op grote knoppen en vooral op zo min mogelijk knoppen. Raakt je naaste de afstandsbediening steeds kwijt? Maak dan een klein gaatje in het dekseltje van de batterijen en bindt het apparaatje met een touwtje vast aan haar stoel of de tafelpoot.
  • Het vraagt geduld, maar kan zeker helpen: oefenen. Oefen stap voor stap steeds weer hoe ze een apparaat moet bedienen.
  • Als ze nog weet hoe ze vroeger koffie zette, laat haar het dan op die manier doen. Zet het moderne apparaat in de kast.
  • Koop zo min mogelijk nieuwe apparaten, tenzij ze voor haar makkelijker te bedienen zijn.
  • Controleer apparaten zoals de thermostaat van de verwarming regelmatig op de instellingen.

Zo help je je naaste om dingen opnieuw aan te leren

Wil je helpen om je naaste dingen (op)nieuw aan te leren? Lees dan het artikel over het lerend vermogen van mensen met dementie. Je kunt ook de videoreeks over het lerend vermogen bekijken op www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl. In deze video’s staan mensen met dementie centraal die iets hebben aan- of afgeleerd dankzij de slimme begeleiding van hun omgeving.

Lees ook wat onze expert ergotherapeut Patricia schrijft over het omgaan met de afstandsbediening.

Laat je inspireren door deze voorbeelden en kijk welke jij en je naaste kunnen toepassen.

Ergotherapeut

Patricia is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties