Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Het uitvoeren en plannen van taken bij dementie

Moeite met (huishoudelijke) taken is vaak een signaal dat iemand dementie heeft. Hoe verder de ziekte vordert, hoe moeilijker het voor je naaste wordt om haar bekende dagelijkse taken uit te voeren. Ze zal je helpen met afdrogen, maar ze weet niet meer in welke kast de kopjes moeten staan.

Het plannen van taken

Omdat je naaste steeds minder grip heeft op tijd en ruimte, is het zelfstandig plannen van taken lastig voor haar. Is het ochtend of middag? Is het tijd voor koffie of voor thee? Moet ze de tafel dekken voor een boterham of voor een warme maaltijd? En voor hoeveel personen? Je kunt haar helpen door een dagindeling met vaste taken voor haar te maken. Die structuur geeft haar rust en duidelijkheid. Naast hulpmiddelen als een whiteboard, Daginzicht-agenda of Pictoplanner ben jij als mantelzorger de persoon aan wie zij houvast heeft. 

Het uitvoeren van taken

Een taak kunnen uitvoeren heeft alles te maken met instructies kunnen opvolgen. Je naaste ziet misschien zelf niet meer dat het nodig is de afwasmachine uit te ruimen, de was op te vouwen en het onkruid te wieden. Daarvoor heeft ze jouw instructie nodig. Die kan heel simpel bestaan uit een aansporing zijn om de tafel te dekken. Misschien kan ze dat nog prima. Maar er komt een moment dat het je naaste niet meer lukt haar aandacht erbij te houden, zich te concentreren, te onthouden wat ze heeft gedaan en te weten wat de volgende stap is. Dan lukt het haar niet om een schijnbaar eenvoudige taak probleemloos uit te voeren. Voor haar en voor jou kan dat heel frustrerend zijn.

Als jij het geduld en de creativiteit kunt opbrengen, help haar dan om zo lang mogelijk zelfstandig taken in en om huis te doen.

Maak het haar makkelijk

Er zijn allerlei manieren om het voor je naaste eenvoudiger te maken zelfstandig taken uit te blijven voeren. Een ergotherapeut is de aangewezen persoon om haar te helpen. Deze hulpverlener weet welke hulpmiddelen nodig en handig zijn om taken makkelijker te maken. Meer contrast zorgt er bijvoorbeeld voor dat het bestek beter zichtbaar is. Dat kan je naaste helpen weer zelf de tafel te dekken. Een ergotherapeut kan je naaste handigheidjes aanleren waardoor koffiezetten of aankleden ineens weer lukt. Dat soort successen zijn opstekers voor je naaste en voor jou.

Je huisarts kan je doorverwijzen naar een ergotherapeut met ervaring met dementie. De kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar de verzekering kan bepaalde voorwaarden stellen. Bekijk daarom haar polis of neem contact op met de zorgverzekeraar.

Wat kun je doen om je naaste te helpen?

  • Je kunt met pictogrammen, plaatjes, kleuren en woorden instructies voor je naaste op papier zetten. Zo maak je stap voor stap duidelijk wat ze moet doen;
  • Laat haar stap voor stap haar taak uitvoeren. Weet ze niet meer wat de volgende stap moet zijn, geef haar daar dan instructies voor. Geef haar bijvoorbeeld na het tandenpoetsen haar haarborstel aan;
  • Herhaalt ze steeds dezelfde handeling? Leid haar dan af met een nieuwe instructie;
  • Gebruik eenvoudige zinnen en woorden zonder kinderlijk te zijn. Herhaal je instructies letterlijk in dezelfde bewoordingen;
  • Lukt het echt niet, laat het dan voor wat het is. Het bespaart jullie beiden een hoop frustratie wanneer je haar dan gewoon iets anders laat doen.
Ergotherapeut

Jeannet is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
0 reacties