Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 1 min

Hulpmiddelen voor het maken en onthouden van afspraken

Een van de meest herkenbare symptomen van dementie is het vergeten van nieuwe informatie. Hierdoor is het lastig om afspraken, belangrijke verjaardagen en gebeurtenissen te onthouden. Behalve de gebruikelijke lijstjes op de koelkast zijn er allerlei hulpmiddelen om je naaste te helpen grip te houden op afspraken en de dagelijkse gang van zaken.

Tips voor handige hulpmiddelen

  1. De Daginzicht-agenda is een papieren agenda, prikkelarm vormgegeven. Eén pagina per dag en iedere dag heeft een eigen kleur. De dagpagina is overzichtelijk ingedeeld in drie vakken: ochtend, middag en avond. Met pictogramstickers kun je nog duidelijker maken wat je naaste die dag te wachten staat. Een digitale variant is de Kalenderklok of DayClock, een klok en agenda in één apparaat, op afstand te bedienen.

  2. Op een whiteboard kun je makkelijk de activiteiten voor de dag opschrijven. Dit overzicht geeft structuur aan de dag en daardoor rust in het hoofd van je naaste.

  3. Met de Clockaid op de tablet of out of memory op de laptop kun je als mantelzorger op afstand de agenda van je naaste beheren. Je kunt er ook een fotoalbum in opnemen en met je naaste spreken terwijl ze jou ziet. Heel makkelijk om met haar de dag live door te nemen.

  4. Het Zorghorloge is een alarmsysteem dat met één druk op de knop een spraakverbinding legt met jou als mantelzorger of een andere hulpverlener. Daarnaast kun je allerlei meldingen programmeren zoals medicijnalarm, wekker en afspraken.

  5. Kijk op dementie-winkel.nl voor een uitgebreid overzicht van 'geheugensteuntjes'. Handige tip van iemand op het Forum: vraag eerst een product op proef of om een testversie. Bewaar de verpakking zodat je het altijd binnen 2 weken terug kunt sturen als het toch niet bevalt.

Deel je ervaringen op het forum

Lees op het forum de ervaringen en tips van anderen. Deel je eigen ervaringen en leer van anderen. Met deze ervaringen kunnen we anderen weer beter helpen en adviseren. Laat je  je ervaringen, positief of negatief, achter op het forum.

 

Ergotherapeut

Jacolien is ergotherapeut. Als ergotherapeut kijkt ze waar knelpunten liggen en helpt met aanpassingen en praktische tips het dagelijks functioneren van mensen met dementie te verbeteren.

Stel je vraag >
1 reactie
Tonen: Nieuwste reacties