Terug naar informatieoverzicht
geschatte leestijd 2 min

Het belang van huishoudelijke hulp bij dementie

Je naaste kan steeds minder zelf doen en dat maakt jouw zorgtaak zwaarder. Dan kan het verstandig zijn huishoudelijke hulp in te schakelen. Dat vinden jij en je naaste in het begin misschien niet gemakkelijk of plezierig. Maar jullie zullen naarmate de ziekte van je naaste vordert meer hulp en zorg nodig hebben. Huishoudelijke hulp is vaak makkelijker te accepteren dan hulp bij zorgtaken. Het biedt je praktische ondersteuning en je kunt vast wennen aan zorg door derden.

Hulp vragen? Ik? 

Als je naaste altijd zelf het huishouden heeft gedaan, kan het voor haar erg lastig zijn om hulp te accepteren. Van jou, maar zeker van een ‘vreemde’. Het kan gebeuren dat ze hulp weigert en het zelf wil blijven doen. Dit kan stress en spanningen opleveren. 

Tanja was steeds heel verontwaardigd als ik voorstelde om huishoudelijke hulp aan te vragen. ‘Dat kan ik heus nog wel, hoor’, zei ze dan. Maar er ging steeds meer mis.

Bertus (72)

Misschien vind je het zelf vervelend vindt als er iemand over de vloer komt om het huishouden te doen. Iedereen doet de dingen nu eenmaal het liefst op zijn eigen manier. Om hulp vragen kan je ook het gevoel geven dat je tekortschiet. Dat is begrijpelijk. Alleen is er geen sprake van tekortschieten. Je krijgt er als mantelzorger  steeds meer taken bij. Het is goed om dat te beseffen. Als je de zorg zo lang mogelijk vol wilt houden, dan kun je het beste tijdig hulp vragen en aangeboden hulp accepteren. 

Verschillende vormen van huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp kun je op verschillende manieren regelen. Via het Wmo-loket van de gemeente kun je een indicatie voor thuiszorg aanvragen: mensen met dementie maken hier aanspraak op en huishoudelijke hulp valt hier ook onder. Zeker wanneer je naaste alleen woont, heeft deze vorm van hulp een belangrijk voordeel. De thuishulp kan namelijk ook een oogje in het zeil houden. Ze kan nagaan of je naaste niet vereenzaamt en goed genoeg voor zichzelf zorgt. De thuishulp denkt mee over wat er moet gebeuren in huis en kan extra hulp inschakelen bij eventuele problemen.

Woon je samen met je naaste? Let dan goed op wanneer je huishoudelijke hulp via de Wmo aanvraagt. Geef je aan dat jij volledig gezond bent? Dan gaat de gemeente er misschien van uit dat jij het huishouden op je neemt. Geef daarom aan dat hulp bij het huishouden voor jullie allebei belangrijk is. Vaag eventueel of de casemanager of een familielid helpt bij het invullen van de aanvraag voor thuiszorg. 

Je kunt ook zelf huishoudelijke hulp inschakelen. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel een goede schoonmaakhulp naar wie ze je kunnen doorverwijzen. Je kunt ook een professionele schoonmaakhulp of een schoonmaakbedrijf inhuren. Soms lukt het om hulp te vinden van een vrijwilliger

Laat niet alles uit handen nemen

Hulp krijgen bij het huishouden kan dus erg belangrijk zijn. Maar het kan het je naaste ook veel eigenwaarde geven om kleine karweitjes zelf te blijven doen. Als je merkt dat dat zo is, let er dan op dat je haar niet alles uit haar handen neemt of laat nemen. Bespreek dit met de hulp die je inschakelt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je naaste zelf de afwas doet, de handdoeken vouwt of de tafel afruimt. Misschien gaan die klussen sneller als jij of de hulp ze doen. Dat doet niet ter zake, het gaat om de eigenwaarde van je naaste. Het is prettig als degene die haar gaat ondersteunen daar goed mee kan omgaan.

0 reacties