• Home
  • Experts
  • Hoe ga ik om met mijn partner die zijn dementie ontkent?
Terug naar
Expert
geschatte leestijd 2 min

Hoe ga ik om met mijn partner die zijn dementie ontkent?

De diagnose dementie leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geven we wekelijks antwoord op een vraag van een bezoeker. Deze week een vraag aan psycholoog Maritza Allewijn. ‘Mijn partner ontkent zijn dementie en erkent de problemen die daardoor ontstaan niet. Wat kan ik doen?’

Vraag Van De Week

Mijn partner heeft de diagnose vasculaire dementie. Dit uit zich tot nu toe vooral in problemen met het kortetermijngeheugen, coördinatie en oriëntatie. Mijn man ziet in dat hij die problemen heeft, maar doet zich liever beter voor. Soms ontkent hij zijn problemen ook. Ik spreek hem niet tegen, maar vind het wel lastig om te weten wat ik moet doen. Hoe ga ik hiermee om? Kan ik hiervoor naar een psycholoog?

Antwoord van psycholoog Maritza Allewijn

Als ik het goed begrijp, vind je het moeilijk om te zien dat je man niet helemaal beseft wat er met hem aan de hand is en welke consequenties dat heeft in zijn dagelijks leven. Het bagatelliseren of zelfs ontkennen van symptomen komt veel voor bij mensen met dementie. Deels is het misschien een afweermechanisme. Maar voor een groot deel komt het echt doordat je man de situatie op een andere manier waarneemt.

Een mens kan zich heel goed aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat noemen ze adaptatie. Hierdoor ziet je man eigenlijk al niet meer wat er allemaal veranderd is. Een mooi en beschermend mechanisme; alles volledig beseffen leidt immers vaak tot gevoelens van onmacht, frustratie of moedeloosheid.

Het is aan jou om te aanvaarden dat je man een andere realiteit ziet dan jij. Dat geeft vast een beetje een eenzaam gevoel. Want je wilt graag in dezelfde werkelijkheid kunnen zijn als je man, dingen met hem delen. Om dit gevoel van eenzaamheid tegen te gaan, heb je de hulp van anderen nodig. Het is belangrijk dat je iemand hebt aan wie je wel kwijt kunt wat je allemaal meemaakt. Dat kan een psycholoog zijn, maar misschien heb je al genoeg aan gesprekken met goede vrienden of lotgenoten.

Of psychologische hulp zinvol is, hangt vooral af van het doel dat je ermee zou willen bereiken. Misschien is het voor je man belangrijk om zijn gevoelens te kunnen uiten? Of willen jullie samen onderzoeken hoe jullie goed contact kunnen blijven houden, nu en in de toekomst? Dat zijn vragen waar een psycholoog bij kan helpen. Ik raad je wel aan om een psycholoog te zoeken die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met dementie. De casemanager kan vast helpen die te vinden.

Over Vraag Van De Week

De Vraag Van De Week (#VVDW) is afgeleid van de vragen die onze experts krijgen. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben. Daarom plaatsen we interessante vragen in de rubriek #VVDW. De #VVDW is altijd geanonimiseerd, we noemen geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen het overzicht.

Heb jij ook een vraag over je naaste met dementie? Stel ‘m aan een van onze experts.

Psycholoog

Maritza is een ervaren gz-psycholoog in de ouderenzorg. Als psycholoog houdt ze zich bezig met het behandelen en begeleiden van gedragsveranderingen en de emotionele en sociale gevolgen van dementie.

Stel je vraag >
0 reacties